Ny arbetsmiljö på Campus Rainvilleterrasse

Den internationellt verksamma byrån gmp Architekten von Gerkan, Marg und Partner, med huvudkontor i Elbchaussee i Hamburg, sysselsätter mer än 500 personer på åtta olika platser. På en plats med historia, högt ovanför Elbe på Rainvilleterrassen i stadsdelen Ottensen, har kontorsutrymmet nu utökats på den andra platsen i denna hansastad.

Troldtekt akustikplattor har unika ljudabsorberande egenskaper och säkerställer bra akustik i t.ex. kontorsbyggnader
Photo: Olaf Wiechers

På bottenvåningen i byggnaden fanns en gång hansastadens första restaurang. Det öppnades av adjutanten César Lubin Claude de Rainville som köpte och byggde om det dåvarande bostadshuset på Elbe-sluttningen 1799.

På 1930-talet byggde den preussiska statliga byggnadsförvaltningen sjöfartsskolan Altonaer Seefahrtschule vid Rainvilleterrasse 4 efter ritningar av arkitekten Hans Meyer. Den långsträckta, kubiska byggnaden i stilen Neues Bauen (New Objectivity), där rader av fönster delar in den i fyra etage, och med balkonger med stort överhäng på östra sidan, är numera en kulturminnesskyddad ikon längs Altonas kustlinje. Kort efter andra världskriget slogs skolan samman med sjöfartsskolan Hamburg Seefahrtschule, grundad 1749. Den stängdes 2005 på grund av sjunkande antal studerande.

Ombyggnad till "Campus Rainvilleterrasse"

Gmp-stiftelsen köpte sedan byggnaden från staden Hamburg, renoverade och moderniserade den varsamt, lät den stråla i ny maritim prakt och skapade "Campus Rainvilleterrasse". Här finns Academy for Architectural Culture (aac), Brand Academy Hochschule och Design Factory International.

I ungefär fem år har även byrån gmp Architekten hyrt kontor på tredje våningen i den gamla sjöfartsskolan. För att möta det växande platsbehovet har delar av den tidigare restaurangverksamheten på bottenvåningen nu omvandlats till kontorslokaler och en personalrestaurang.

Formgivnings- och akustikutmaning

Utformningen av utrymmen har ett stort inflytande på vad vi gör och hur vi tänker. Här spelar yteffektivitet, ergonomiska arbetsplatser och medarbetarnas välmående en viktig roll. Den största utmaningen med att göra om det tillgängliga utrymmet var att undvika att ge intryck av att de anställda arbetar i en restaurang.

Planerarna koncentrerade sig vid utformningen på några få, väl använda material. Kombinationen av kulturminnesskyddad parkett och minimalismen och tydligheten i inredningen resulterade bland annat i ett unikt, ljust, rymligt och multifunktionellt kontor som erbjuder plats för kreativt arbete, möten, utbildning och avkoppling.

För att garantera nöjda medarbetare spelar särskilt akustiken i det 160 kvadratmeter stora utrymmet en central roll. Med Troldtekt line akustikplattor hittade planerarna äntligen en enkel och samtidigt kreativt tilltalande lösning för det höga taket. Med designens enkelhet anpassar sig produkten optimalt till inredningens tydliga utformning.

På grund av den akustiska effekten och den visuella kvaliteten har den tidigare salen med sin tydliga atmosfär och rumsliga kvalitet blivit en populär arbetsplats.

Troldtekt line är akustikplattor med längsgående spår som ger en elegant och jämn takyta. Lösningen är en del av Troldtekts designserie som tilldelades ICONIC Award 2019 och German Design Award 2020 och var i finalerna för Danish Design Award 2020 och DETAIL Product Award 2020.