Hållbart byggande med trä

En före detta godsbangårdshall i Remagen (Rheinland-Pfalz) har förvandlats till en modern kontorsbyggnad efter omfattande renovering och modernisering.

Photo: Olaf Wiechers, arkitekt

Hur kan en enplans tegelhall omvandlas till en kontorsbyggnad med en trevlig arbetsatmosfär? Planerarna på Mertens Architekten BDA och Herres & Pape Architekten PartGmbB ger svaret. På en yta om 830 kvadratmeter har de skapat ett unikt kontorslandskap där det trots dess storlek är möjligt med tyst och koncentrerat arbete.

Trä som centralt element

Eftersom byggherren är en träbyggnadsinriktad ingenjörsbyrå och eftersom trä är särskilt hållbart och har en lång livslängd spelar detta element huvudrollen både ute och inne. En energetiskt högeffektiv träfasad täcker hallen som redan utifrån förmedlar ett livligt och kreativt innovativt intryck tack vare en dynamisk vertikal balkstruktur. Samtidigt refererar den till historiska träkonstruktioner av byggnader från den tid då godsbangården byggdes för nästan 100 år sedan. De invändiga gamla tegelväggarna har bevarats. De håller uppe den historiska takkonstruktionen. Denna kombination av murverk och mörka bjälkar skapar en behagligt rustik atmosfär.

Avskilda rum för mer lugn och ro i kontorslandskapet

De tre självbärande avskilda rummen av trä och glas i mitten av utrymmet passar perfekt in i helhetskonceptet. I dem finns funktionella rum och mötesrum, ett kaffekök samt individuella och tysta arbetsrum. Rummen är designade i olika typer av trä och ger ett öppet intryck tack vare glasytor som delvis sträcker sig ända ner till golvet, samtidigt som de möjliggör tyst arbete inom det öppna kontorslandskapet.

Vid de stora fönstren längs kontorets sidor finns det ytterligare arbetsplatser som är separerade från varandra med svarta avskärmningselement. De svarta kontorsmöblerna och parkettgolvet av bok passar bra tillsammans med detta. Utöver akustiska träelement passar Troldtekts akustikplattor i naturträ också perfekt in i helhetskonceptet.