Snygg och energieffektiv taklösning

Den ljuddämpande designlösningen romb drar blickarna till sig i personalrummet på Hale-Bau Innenausbau GmbH i tyska Mindelheim. Akustiklösningen har installerats under ett energieffektivt klimattak.

Photo: Olaf Wiechers, arkitekt

Bygg- och inredningsföretaget Hale-Bau Innenausbau GmbH, grundat 1974, ligger i ett industriområde i den bayerska staden Mindelheim. Nu har de framtidssäkrat verksamheten med en modern anläggning som uppfyller kraven i den tyska energieffektivitetsstandarden KfW 55. I en tvåvåningsbyggnad på totalt 1 200 kvadratmeter ryms lager, tillverkning av gipsdelar, kontor och personalutrymmen.

Klimattak för ökad energieffektivitet

I hela kontorsdelen har man installerat ett KlimaTop klimattak, som säkerställer en optimal inomhustemperatur – även under de varma sommarmånaderna. Byggnadens värmeförsörjning sker via en grundvattenpump, som till största delen drivs av egenproducerad el från en solcellsanläggning på 50 kWp. Det energieffektiva taksystemet kan monteras på alla slags råtak och är enkelt att anpassa till olika typer av planlösningar. Det passar lika bra till nybyggnation som renovering och kan antingen hängas upp eller monteras direkt på innertaket – med bara tre centimeters minskning av takhöjden.

Det flexibla gipssystemet utnyttjar hela takytan även i rum med mycket vinklar. Därmed uppnår klimattaket samma effekt även vid låga framledningstemperaturer.

Sofistikerad design

På övervåningen i den nya byggnaden har man kombinerat ljusa väggar med ett ljust trägolv i det öppna mötes- och personalrummet, som har generöst dagsljusinsläpp. Den mörka köksdelen med träliknande bakvägg skapar en snygg kontrast till den i övrigt ljusa inredningen. Detsamma gäller designlösningen romb, som har installerats under klimattaket och vars sexkantiga mönster ger en sofistikerad touch.