Modernt apotek med lång tradition

På Hirsch-Apotek i Haltern am See i Nordrhein-Westfalen står tradition och framsteg i harmonisk samklang.

Troldtekt Hirsch Apotheke
Photo: Olaf Wiechers, architect

Apotekaren och livsmedelskemisten Klaus Dewies driver sin verksamhet, som han övertog efter sin far 1982, i en kulturmärkt, klassicistisk byggnad från 1800-talet. Huset har en av de vackraste fasaderna i Halterns och här ligger sedan 1857 det äldsta apoteket i staden, som är belägen i den norra utkanten av Ruhrområdet och samtidigt i södra delen av Münsterområdet.

Klaus Dewies och hans team erbjuder sina kunder traditionella läkemedel och en ovanligt lång lista med tjänster, men även många egentillverkade växtbaserade medikamenter. Klaus Dewies är bland annat känd för sina legendariska förkylningsdroppar. Klaus Dewies förvarar sina helande örter, kryddväxter och kryddor i stora lådor av lönn, som redan 1857 beundrades av företrädare för kungadömet i Münster och som idag ger en nostalgisk känsla.

Hirsch-Apotek renoverades efter en brand och efterföljande vattenskador, och är idag modernt, ljust och välkomnande inrett. Genom de stora fönstren flödar ljuset in i butiken, som ger ett mycket välkomnande intryck med disken i trä. I mitten av rummet finns en sittgrupp som med sin ljusgröna stoppning sätter färg på interiören ‒ här kan kunderna slå sig ner en stund medan de väntar. Rummet ger ett öppet och välkomnande intryck och bildar den perfekta kulissen för en liten pratstund med apotekaren.

Den gyllene ornamentet i Biedermeierstil ramas in av en ljusramp som är integrerad i taket och som drar blickarna till sig. De vita Troldtekt akustikplattorna med sin naturliga yta och ljusa färg passar perfekt till golvet och gör att rummet ger ett varmt och trevligt intryck. Dessutom förbättrar takplattorna akustiken effektivt, uppfyller brandskyddsbestämmelserna och består till 100 procent av de naturliga materialen trä och cement.