Arbetsförmedling med livlig och positiv atmosfär

Ett arbetsförmedlingsprojekt som visar att kontor med öppen planlösning och publika funktioner inte måste vara bullriga och tråkiga. Trevlig, modern, tillgänglig för funktionshindrade och utformad enligt gällande arbetsplatsriktlinjer.

Photo: Linus Lintner

Stadsdelen Treptow-Köpenick i sydöstra Berlin är inte bara den största stadsdelen, utan också den mest natursköna delen av den tyska huvudstaden. Sammanlagt består cirka 70 procent av ytan av vatten, skog, parker, naturskydds- och landskapsskyddsområden.

Berlins största sjö, Müggelsee, ligger också här. Dessutom är distriktet ett av de mest socialt starka och har internationell betydelse som affärsläge tack vare sitt innovations- och teknikcenter i Adlershof. Arbetsmarknaden kännetecknas av en sysselsättningsgrad som ligger över genomsnittet.

Men den som ändå måste besöka Jobcenter i Treptow-Köpenick hittar en modern, öppen, kundvänlig och välkomnande plats som har en livlig och positiv atmosfär i ordets sannaste bemärkelse. Svängda sittbänkar och två stora svängda receptionsdiskar i entrén samt färgglada golv i blått och turkost samt ljusa väggar gör att hela lokalen ser inbjudande ut.

Det finns nischer med snacksautomater samt en desinfektionsstation. Lekhörnan i solgult samt olika höga och runda sittplatser i vitt, mörkgrått och gult utgör ytterligare färgglada inslag.

Ljus och akustik i Jobcenter

Pendellamporna i det generöst utformade rådgivningsområdet är också gula och runda. För att kunderna ska kunna orientera sig bättre och snabbare har stora siffror tryckts på armaturerna, vilket indikerar respektive rådgivningsplats. Totalt finns 20 öppet utformade rådgivningsplatser.

Lamporna är också en del av inredningskonceptet, som inte bara fokuserar på kundorientering utan även på medarbetarnas ergonomi. För att skapa bästa möjliga arbetsförhållanden genomfördes en genomtänkt ljusdesign med en blandning av olika direkta och indirekta ljuskällor på alla områden.

Troldtekt line akustikplattor används i taket och på vissa väggar för optimal akustik under den ofta bullriga arbetsdagen. Akustikplattorna i naturträ passar perfekt med resten av inredningen. Kontrasten mellan de starkt blå golven och de tysta, beigfärgade tak- och väggelementen blir till en estetisk lösning.