Inget dolt mellan raderna

Jyllands-Posten i Aarhus har flyttat in till hjärtat av Aarhus och fått moderna och transparenta lokaler, där en dynamisk arbetsmiljö har varit vägledande för utformningen av det nya mediehuset.

Troldtekt akustiktak är det naturliga valet för att säkerställa bra akustik och ett sunt inomhusklimat i bl.a kontorsbyggnader
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect

Med Dokk1 och Filmbyen i Aarhus som grannar har Jyllands-Posten placerat sig i stadens nya, kreativa hamnområde. Samtidigt återspeglar byggnadens arkitektur och materialval den mycket industriella hamnmiljön, och framstår därför som en rå konstruktion av glas, betong och limträ.

Hela fasaden mot vattnet och Havnegaden är ett enda stort glasparti med lodräta skivor som påminner om spaltindelningen på en tidnings förstasida. När solskydden inte är fördragna ger detta en fantastisk blick in över tidningens arbetande redaktion och öppna arbetsmiljö. Den tillmötesgående transparensen i byggnaden är en viktig del av byggnadens och tidningens image.

”Målet har varit att skapa en modern och flexibel arbetsplats som återspeglar den nya verkligheten och Jyllands-Postens värderingar”, förklarar Søren Øllgaard, arkitekt och partner på Henning Larsen Architects.

Rum för fördjupning

Byggnadens fyra våningar samt entrévåningen är centrerade kring en ljusgård som fungerar som ett stort samlingsrum. Här hålls små och stora genomgångar som man kan följa från balkongerna på våningarna längre upp.

Huset har möblerats så att medarbetarna både kan sitta i större grupper eller dra sig tillbaka för fördjupning eller mindre möten. Man har skapat flera olika typer av rum, vilket också gynnar den kreativa arbetsprocessen.

I valet av material på insidan har man lagt tonvikten på ärliga material. Troldtekt akustikplattor är ett fint exempel på ett ärligt och hållbart material, där man får det man ser och som samtidigt gynnar en god akustik och därmed en bra arbetsmiljö för medarbetarna.