Huvudkontor med snygga designtak

En gammal villa byggdes om till nytt huvudkontor åt företaget Karvil Biler. I renoveringen har fokus legat på att skapa en optimal arbetsmiljö med gott inneklimat och god akustik.

Ljudabsorberande träullsplattor från Troldtekt används ofta som akustiktak i kontors- och företagsbyggnader
Photo: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

Hos Karvil Biler är det full fart. Det som började som ett enmansföretag i Odense har vuxit till ett större företag som i dag räknar sju bilhandlare utspridda på Fyn och i Jylland. Nytt är att administrationen har samlats under ett och samma tak. En gammal villa från 1984 byggdes om till kontor och ekonomiavdelning. En utmaning i renoveringen av den äldre byggnaden var att en stor del av de befintliga väggarna skulle bevaras.

– Det begränsade hur mycket vi kunde omforma byggnadens befintliga struktur, men vi har skapat några bra, uppdelade kontorsmiljöer. Till exempel har vi utnyttjat ljuset och satt upp glasväggar så att rummen upplevs större, berättar byggledaren Benny Seneca Christensen. Han är anställd vid murar- och entreprenadfirman Palle Johansen som har stått för renoveringen.

Bra ljus kommer också in genom nya och större fönsterpartier. Och en ljusdesigner har skräddarsytt belysningen över både skrivbord och korridorer. Alla lampor är integrerade i ljusskenor i taket.

Rena linjer i akustiktaket

För att skapa en bra arbetsmiljö är inredningen enkel. Man har lagt vikt vid ett gott inneklimat med god akustik. Det grå betonggolvet skapar en enhetlig look, och färggrann konst pryder väggarna. Taket är klätt med designlösningen Troldtekt line, som är ett akustiktak med frästa spår.

– Akustiken på ett kontor är avgörande för en bra arbetsmiljö. Här är det Troldtekt line i hela byggnaden eftersom Troldtekt dessutom är ett stort plus för inneklimatet, berättar Benny Seneca Christensen.

– Vi har valt designlösningen Troldtekt line för att linjerna i taket skapar ett sammanhängande uttryck genom kontoret. Jag tycker att de frästa spåren är vilande för ögat och utgör en bra motvikt till det råa betonggolvet, utvecklar han.