Moderna kontorslokaler med industrikänsla

Fastighetsbolaget Klöverns nya huvudkontor ligger i ett före detta fryslager i stadsdelen Gamlestaden i Göteborg. Flexibel design i hållbara material har varit målet med renoveringen för Arkitekterna Krook & Tjäder. Troldtekt säkerställer god akustik och fungerar designmässigt bra ihop med de övriga materialen.

Photo: Bara Bild

I Göteborgs äldsta stadsdel, Gamlestaden, ligger Slakthusområdet, där fastighetsbolaget Klövern har sitt nya huvudkontor. Byggnaden är ursprungligen från 1905 och lokalerna har tidigare använts som fryslager för det kommunala slakthuset.

Nu har den historiska byggnaden totalrenoverats – med respekt för den ursprungliga arkitekturen.

Arkitekterna Krook & Tjäder har skapat moderna kontorslokaler utan att göra avkall på industrikänslan.

– Vi har bevarat byggnadens arv genom val av material och uttryck. De robusta och hållbara materialen återspeglar den industriella känslan både invändigt och utvändigt. Kontoret är en plats där både medarbetare och besökare ska trivas och bli inspirerade. Det är en allsidig arbetsplats som dessutom fungerar som showroom för Klövern, säger Lorena Zabala, arkitekt på Arkitekterna Krook & Tjäder.

Huvudkontoret stod färdigt 2020 och Klövern var en av tre finalister i 2020 års upplaga av tävlingen Sveriges snyggaste kontor.

Samspel mellan material

Det 850 kvadratmeter stora kontoret är fördelat på två våningar i huset, som dessutom rymmer restauranger och lagerlokaler. Arkitekterna Krook & Tjäder har strävat efter att bevara ursprungliga detaljer i designen och skapa en flexibel och kreativ miljö med hjälp av hållbara material.

Entrén leder in till kontorets hjärta – en bred trappa där det går att sitta, äta frukost med kollegorna och hålla möten eller konferenser. Övriga områden är uppdelade i zoner samt mindre telefonrum och mötesrum.

Naturmaterial har använts som motvikt till de gamla industriella detaljerna, för att mjuka upp uttrycket och skapa en exklusiv känsla. Telefonrummen är till exempel klädda med träpaneler och trappan byggd i massivt trä.

För att binda samman det gamla och det nya har man valt ett grått Troldtekt akustiktak. Akustikplattorna fungerar designmässigt bra ihop med de ursprungliga linjerna och skapar kontrast till de många hårda ytorna. Samtidigt ger Troldtekt en behaglig akustik på kontoret genom att absorbera ljud i lokalerna med hög takhöjd.