Från industribyggnad till kontorsliv

I hamnen i Odense pågår en process där tidigare industribyggnader gradvis omvandlas till kontorslokaler och får ett nytt liv. Det är en krävande omvandling, som i sin tur skapar lokaler utöver det vanliga.

Takbeklädnad med akustikplattor från Troldtekt i kontorsbyggnad
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect

Fastighetsbolaget Olav de Linde, som har fastigheter i både Århus och Odense, är känt för sin hantering av äldre byggnader. Där andra skulle riva byggnaden ser företaget potential i de historiska ramarna och skapar en berättelse om en plats.

I Odense utgör den tidigare hamnkvarnen nu ramarna för en rad företag med helt unika lokaler. Ingen våning är den andra lik, och överallt hittar man rester av den ursprungliga byggnaden och dess funktion, som plockats loss från helheten.

Att ersätta en funktion med en annan under samma tak ger platsen en speciell identitet som är svår att skapa i en ny byggnad. Här från Møllekajen är utsikten mot hamnbassängen och staden en bonus och de stora fönsterpartierna släpper samtidigt in massor av dagsljus till kontorslokalerna.

Det patinerade och det exakta

Den råa industribyggnaden har omsorgsfullt gjorts beboelig med robusta ekgolv, gedigna trapphus, glasväggar och vitmålade Troldtekt akustikplattor i rutor i taken. Det är tydligt att Troldtekt-taken inte är en del av den ursprungliga byggnaden, utan har lagts till som exakta ytor för bättre akustik. Den vita färgen är en fin kontrast till de betonggrå väggarna.

Olav de Linde har också lagt till ytterligare en takvåning till byggnaden i samma funktionella arkitektur. Från utsidan framstår byggnaden som vitmålad och skarp i det annars nedgångna området. Förutom takvåningen och solskydden har man satt in runda fönster i den norra fasaden som en blinkning till den vita Bauhausstilen.