Högt i tak och nära vattnet

IT-företaget Monstarlab har flyttat in i Pakhus 54 på Nordhavnen i Köpenhamn och fått arkitektbyråer och andra kreativa verksamheter som grannar. Här finns gott om plats att utveckla nya idéer.

Bra akustik på arbetsplatsen med akustiktak från Troldtekt
Photo: Helene Høyer Mikkelsen

Tidigare användes byggnaden som lagerlokal för varor som skulle exporteras österut, därav namnet ”Orientkajen”. Idag är det inte lagerintensiva varor som handlas härifrån.

Monstarlab ligger på första våningen med ingång direkt från en loftgång längs kajen som leder in i den stora, pelarburna lokalen. Den stora takhöjden ger rummet en fantastisk atmosfär med vackert dagsljus, framförallt från vattensidan och takfönstren. Rummet upplevs sammanhängande trots mötes- och matrumslådan mitt i lokalen.

Inredningen har inspirerats av platsens industrihistoria, i synnerhet containrarna. Svartmålade stålkonstruktioner med synliga fogar och ytor klädda med träpanel ger lokalerna en unik identitet. Planlösningen är funktionell med lunchrum på ett inskjutet våningsplan och mötesrum på markplan.

Gott om plats för idéer

H+ARKITEKTER har stått för ombyggnationen och inredningen av Monstarlabs Köpenhamnskontor. Arkitektbyrån har specialiserat sig på bland annat ombyggnation och renovering av äldre byggnader.

Monstarlab inreder gärna med möbler som stimulerar det kreativa tänkandet. Därför har H+ ARKITEKTER bland annat placerat ut ett antal öppna trälådor och ett särskilt mötesbord där det finns plats att använda Lego i arbetsprocessen.

Akustiken har varit en mycket viktig aspekt av inredningen. I taken sitter vita Troldtekt akustikplattor i ett stort format som passar rummets skala och historia.

På väggarna i mötesrummen sitter runda mosskuddar i olika färger. Mossan är inte bara ljuddämpande utan reglerar även inomhusklimatet. I valet av inredning och ytor har syftet varit att hitta vad som passar i den speciella lokalen och samtidigt skapa en inbjudande miljö där medarbetarnas trivsel är i fokus.