MY GARAGE

Stilren arkitektur utgör bakgrunden för kraftfulla bilar med vackra linjer.

Akustiktak från Troldtekt i kontors- och företagsbyggnad
Photo: Thomas Mølvig, arkitekt

Strax nordost om Vejle ligger en spektakulär byggnad från 1964, med tolv stora platta kupoler på taket. Från början var det en toppmodern textilfabrik i elegant 60-talsstil. Produktionen varade i nästan 50 år, fram till 2012, då den sista ägaren EGE Tæpper valde att lägga ner verksamheten i Vejle.

Under årens lopp har lokalerna byggts ut. I dag är anläggningen nästan 20 000 kvadratmeter stor och har fått ett helt nytt och exklusivt innehåll. Nu är den hemvist för MY GARAGE, som representerar det yppersta inom bilvärlden. De stora hallarna är fyllda med drömbilar som McLaren, Porsche, Aston Martin, Ferrari och Rolls-Royce.

Många av drömmarna är till salu, men en stor del av bilparken tillhör entusiaster som vill ha bästa och säkrast möjliga förvaring av sina fordon. Totalt 66 specialdesignade glasboxar med luftkonditionering utgör grunden för konceptet. Därav namnet MY GARAGE, som i egenskap av Rolls-Royce-partner säljer både nya och begagnade bilar, och dessutom är Skandinaviens enda auktoriserade Rolls-Royce servicepartner.

Gemensam passion

Varumärket MY GARAGE handlar i grunden om en gemensam passion för lyxbilar. Detta återspeglas också i den nya entrébyggnaden som invigdes i maj 2020. Huvudentrén har en stor glasfasad åt väster, och här finns, förutom reception, även en loungeavdelning, kontor, mötesrum och en ny merchandisebutik.

Redan från början var det RAVN Arkitektur som höll i trådarna, och de har dessutom tagit fram inredningen till butiken med specialdesignade detaljer. De strama, rena linjerna är en respektfull nytolkning av den ursprungliga arkitekturen från 1964 och skapar samtidigt en raffinerad bakgrund för bilarnas vackra kurvor.

Inuti tillbyggnaden finns en svagt sluttande ramp, som förbinder anläggningens två största bilhallar. Det gör att man kan köra de nyputsade bilarna till utställningshallarna skyddade från väder och vind. Bilarna står helt klart i centrum och har en status som påminner om berömda konstverk.

En väsentlig detalj som bidrar till helhetsintrycket är de eleganta svarta akustiktaken Troldtekt line. De längsgående spåren i akustikplattorna skapar en stilren yta, och beroende på hur dagsljuset faller skapas snygga nyansskiftningar i den svarta färgen. Ungefär som en nymålad sommarstuga med svart träfasad. Vackert och funktionellt i all sin enkelhet.