Specialdestilleri för gin i Århus

Inget har lämnats åt slumpen. En stark passion och nyfikenhet är drivkraften för destilleringen av gin hos Njord, som har producerat sitt eget gin sedan 2014. Gin är mer än bara gin, och nu tillverkas drycken i en unik byggnad som löser en rad praktiska utmaningar för verksamheten och samtidigt bidrar med en vacker arkitektur, som ger fantastiska möjligheter för att framställa gin i en bevarandevärd byggnad.

Troldtekt, Njord Gin Destilleri
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect

I Sydhamnen i Århus pågår en långsam förvandling från industriområde till en levande, hållbar miljö, och många nya företag har hittat till området.

”Kultransporet” är ett projekt som kommer att stå för en stor del av utvecklingen. I det tidigare pumphuset från 1913 har Troels Præst Andersen och Lars Toke Graugaard öppnat Njord Gin destilleri, som etablerades år 2017. En utvändig renovering av byggnaden pågår fortfarande, men inuti öppnar sig ett fantastiskt rum med välvt tak och stora gavelfönster. Här står alla örtinfusioner och vittnar om att man experimenterar med många smaker – här lämnas inget åt slumpen och allt görs för hand. Det är den enda plats i landet där man enbart destillerar gin.

Mitt i rummet står ”Frau Müller”, som är husets hjärta. I en konstruktion bestående av mässingspannor destilleras gin i många varianter. På tre sidor av rummet har man byggt en balkong som används till ginevenemang av olika slag.

Tydliga kontraster

Interiören i den gamla pumpstationen är välbevarad, med karaktäristiskt kakel och detaljer i granit. Robust och praktisk för produktion av gin. Destilleringsprocessen utförs på den förhöjning som tidigare användes som vattentank.

Den nya, svarta balkongkonstruktionen ger en elegant kontrast till den charmiga, historiska stilen och smälter in i den industriella arkitekturen. Under balkongen har man monterat vita Troldtekt akustikplattor i extremt fin struktur som upplevs som rogivande. Troldtekt ger en bättre akustisk arbetsmiljö under balkongen, där ginentusiasterna arbetar med nya smaker och hemförda örter.

Krads Arkitekter har bidragit med råd för inredningen och den invändiga ombyggnationen, och har även ritat Njord Gin Club på North Side-festivalen i Århus.