Genomtänkt akustik hos programvaruföretag

Massive Designs arkitekter fick uppdraget från programvarujätten Oracle att designa deras nya kontor i Warszawa. Här kombineras elegans och materialkänsla med modern teknik i de representativa lokaler som blir det globala IT-företagets nya kontor.

Väggbeklädnad med Troldtekt träullsabsorbenter i kontorsbyggnad
Photo: Szymon Polansik

Med mer än 20 års erfarenhet av att designa företagslokaler kunde Massive Design erbjuda Oracle de bästa tillgängliga lösningarna. Här lyckades man med utmaningen att skapa en intressant interiör med tidlös funktionalitet och estetik som kommer att vara till glädje och nytta för medarbetare och kunder under lång tid framöver.

Ytskikten designades i hög utsträckning i högkvalitativa naturmaterial, samtidigt som det slutgiltiga materialvalet inte bara styrdes av miljöhänsyn och avfallssnåla lösningar utan också av ett stort fokus på akustiken. Det var anledningen till att Troldtekt akustikplattor i cementbunden träull användes för att komma tillrätta med vanliga problem i ett öppet kontorslandskap där det inte finns tillräckligt med ljudabsorbenter eller ljudbarriärer.

Akustikplattor med ultrafin struktur användes som både tak- och väggbeklädnad i färgerna naturträ och svart. Taken är klädda med Troldtekt akustikplattor medan en del väggar har dekorerats med hexagonformade romb mini- och romb hatch-plattor som ingår i Troldtekts prisbelönta kollektion av designlösningar. Rombplattorna ger en intressant yta med ett tredimensionellt mönster.

Medvetna designbeslut i tidiga stadier ledde fram till en bättre komfort i de färdiga lokalerna. Under olika workshops tittade man på och implementerade många olika lösningar för att uppnå ett mer fokuserat samarbete. Medarbetarna kan nu enkelt röra sig mellan brainstorming i öppna samarbetsutrymmen och mjuka sittplatser vid informella enskilda arbetsplatser samt från de vanliga höj- och sänkbara skrivborden direkt till samtalsbås eller stängda mötesrum. Alla mobila eller inbyggda möbler i de här zonerna hjälper medarbetarna att jobba mer effektivt. Med andra ord designades hela kontoret för att optimera användarnas komfort och produktivitet.

Trots den klassiska uppdelningen mellan gäst- och personalområden har dessa ändå samma typ av ytfinish. I kontorsdelen har man fokuserat på umgängesmöjligheter och sociala zoner, eftersom det nya huvudkontoret i Warszawa uppstod genom sammanslagningen av två fristående kontor.

Olika integrationssätt togs också fram i samråd med representanter från olika avdelningar inom Oracle. Här ingick särskilda zoner för integration och avkoppling, inredda med sköna sittmöbler, spelbord och till och med ett yogarum.

Den centralt placerade cafeterian erbjuder alla medarbetare en fantastisk panoramautsikt över Warszawas centrum. Samma utsikt kan Oracles kunder ta del av när de kommer in till receptionen där den välkända Oracle-loggan nu sitter uppsatt på väggen.