En rustik hyllning till hamnområdet

Det är alltid ett bra tecken när både arkitekter och ingenjörer väljer att förlägga sin hemvist i en byggnad som de själva har skapat från grunden. Det garanterar perfekt läge, gedigna material, solitt hantverk och intressant arkitektur med det lilla extra, eftersom huset både är den dagliga basen och samtidigt en mycket konkret måttstock på deras förmåga att omsätta en tredimensionell vision i verkligheten.

Troldtekt, Pakhusene Aarhus
Photo: Thomas Mølvig, architect

Pakhusene i hamnområdet i den nya stadsdelen Aarhus Ø i Århus är ritade av AART Architects, som håller till på översta våningen med en magnifik utsikt över staden och bukten. Egentligen är det tre höghus som ligger lite framför varandra men eftersom de sticker ut så mycket från de omgivande byggnaderna kan de nästan betraktas som en enhet. När Pakhusene är helt utbyggda kommer bebyggelsen att bestå av totalt fem hus med en yta på 36 000 m2.

En blandning av företag och bostäder

Det största höghuset har 10 våningar och är en flexibel kontorsfastighet med många olika företag som hyr in sig. På gatuplan finns ett fitnesscenter med bastu och här ligger även husets gemensamma matsal samt en kaffebar. De två punkthusen är bostäder med väldisponerade ägarlägenheter som även har tillgång till vissa av kontorshusets faciliteter.

Hamnområdet är fortfarande under utveckling och hittills har man bara byggt bostäder. Det ger snabbt en obalans om man har för avsikt att skapa en levande stadsdel. Därför är Pakhusenes koncept ”Gaining by Sharing” ett välkommet nytillskott i Aarhus Ø.

Fasaderna är murade med svartbrunt tegel och Pakhusene kommer därmed att få en mycket vackrare patina med tiden är de vita grannhusen i betong. Som utgångspunkt är lokalerna råa i sitt uttryck. Betongytor, synliga installationer och tak klädda med grå Troldtekt akustikplattor med fin struktur. Ägarna kan sätta sin egen prägel på rummen och anpassa dem på det sätt som passar deras smak och behov.