Charmig bakgårdsbyggnad i Nørrebro

En av Nørrebros många bakgårdsfabriker har precis renoverats – med största möjliga varsamhet. Man har lyckats åstadkomma något alldeles speciellt, där dåtid och nutid möts varje dag.

Photo: Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt MAA

Tegelbyggnaden från 1883 ligger på en smal bakgård och användes tidigare bl.a. som metallsmedja, men nu har nya kreativa verksamheter flyttat in. Bakom projektet står OVER BYEN arkitekter, som såg potentialen i den befintliga byggnaden och har renoverat den utan att ta bort så mycket mer än fukten. På bottenvåningen har butikskedjan Depanneur kontor och lager, och trots läget på bakgården strömmar dagsljuset in i de vita lokalerna. Fönstren är nya, men har valts med respekt för byggnadens historia. Invändigt har man bevarat detaljer som betongglas, gamla skjutdörrar och det vita kaklet på väggarna.

Bevarade detaljer 

Överallt vittnar materialens patina om byggnadens tidigare verksamhet. Nya trägolv och akustiktak har emellertid installerats i samband med renoveringen. De nya ytorna ger rummet mer struktur och skapar en välkomnande känsla utan att byggnadens ursprungliga känsla går förlorad. De vita akustiktaken från Troldtekt bidrar också till att säkerställa god akustik, vilket gör lokalen lämplig som kontorsmiljö.

"Rummen har fått nya användningsområden, samtidigt som originaldetaljerna lyfter fram byggnadens historia. De valda färgerna och materialen kompletterar och förstärker byggnadens karaktär, vilket ger ett tydligt och autentiskt uttryck rent visuellt.
En rå, enkel och grundlig renovering har gjort att byggnaden kan leva vidare – och gjort plats för en inredning som framhäver historien. Huset på Rådmandsgade utgör nu en helt ny resurs för både ägare och användare", säger OVER BYEN arkitekter.