Det skandinaviska designarvet

Köket är ett av hemmets viktigaste rum och samtidigt oftast den största inredningsdetaljen. Detta insåg Jeppe Christensen och Michael Andersen och revolutionerade köksmarknaden med sitt designföretag Reform.

Troldtekt akustiktak i företagsbyggnad
Photo: Dipl.-Ing. Olaf Wiechers

Danskarnas mission är att  producera högkvalitativa och estetiska designkök som är oöverträffat prisvärda jämfört med andra designkök. Detta möjliggörs genom kombinationen av IKEA-köksstommar med designluckor och -bänkskivor som skapats för Reform av internationellt erkända danska arkitekter och producerats i Europa av hållbara material.

Den som själv vill ta sig en titt på de tidlöst vackra och även för den lilla budgeten prisvärda Reform-köken kan bege sig till företagets showroom i Berlin, som öppnade redan 2017. I hjärtat av huvudstaden och den tillika trendiga metropolen, bara cirka fem minuter från Alexanderplatz, ligger detta showroom i en imponerande gammal byggnad.

 

Fler showrooms för en bättre upplevelse

För att erbjuda fler kunder i Tyskland en bättre upplevelse när de planerar och köper sina kök – och inte bara hänvisa dem till onlineportalen – öppnade man 2020 ytterligare showrooms i Köln och Hamburg. Precis som i Berlin valde man att etablera sig i attraktiva områden. Utställningslokalerna ligger i Kölns gamla stadskärna (Altstadt) och i den trendiga Hamburg-stadsdelen Ottensen. Bakom valet av lokaler och inredning för Reforms tre showrooms ligger ett väl genomtänkt koncept. Byggnaderna har en gammal stil, som är typisk för de respektive stadsdelarna, medan lokalerna är modernt och minimalistiskt inredda.

 

Fokus på köket

De eleganta fasaderna med stora fönster från golv till tak ger en första inblick i lokalerna innanför. Generöst tilltagna, ljusa rum med stora fönster och högt i tak lockar besökarna att dröja sig kvar och se sig omkring. Eftersom de enskilda rummen inte är sammankopplade med dörrar, utan med breda passager, upplevs utställningslokalerna som öppna och tilltalande. Det finns få inredningsdetaljer, vilket gör att fokus ligger helt på köken som visas upp. Kollektionerna presenteras på olika sätt i de olika utställningslokalerna, men hela produktsortimentet finns tillgängligt överallt.

Golv, väggar och tak i ljusa färger bidrar till att framhäva köken på bästa sätt och skapa en trivsam atmosfär som samtidigt förmedlar känslan av Reforms typiska design. Många justerbara takspotlights lyfter dessutom fram de utställda köken i rätt ljus.

 

Optimal rumsakustik

Avsaknad av mattor och gardiner och övervägande hårda, släta ytor ger en lägre absorptionskoefficient och längre efterklangstid, särskilt i rum med högt till tak. Detta gäller även för Reforms utställningslokaler. För att få en kortare efterklangstid installerades därför Troldtekt cementbundna träullsplattor i taken.