Kontorsmiljö i rätt ljus

I vackra St. Gilgen, vid sjön Wolfgangsee i Österrike, har ljusdesignern Peter Dokulil skapat en kontorsmiljö som verkligen sätter hans arbete i rätt ljus.

Akustiktak från Troldtekt i kontors- och företagsbyggnad

Om man besöker St. Gilgen är det svårt att missa trevåningshusen med fasadmålningar vid det centralt belägna torget Mozartplatz. Huset till vänster, med typiskt österrikiska träbalkonger och gulmålad fasad, har tillhört Peter Dokulils familj i flera generationer. Lokalerna i markplan har tidigare använts till butiks- och bankverksamhet.

 

Modernt kontor med olika ljusmiljöer

När banken som senast huserade i lokalerna sa upp sitt hyreskontrakt 2020, valde Peter Dokulil att göra om den centralt belägna lokalen till ett 85 kvadratmeter stort kontor/showroom för den egna verksamheten.

Som ljusdesigner arbetar han med planering av belysningssystem för byggnader med höga krav på det visuella uttrycket, som exempelvis kyrkor, konstgallerier, konferensrum, restauranger och fasader. Därför var det viktigt att visa upp olika ljusmiljöer, så att potentiella kunder får en bild av vilka möjligheter som finns inom området ljusdesign.

Detta har han lyckats åstadkomma med hjälp av små bländfria LED-lampor i taket, vars artificiella ljus på ett diskret sätt förstärker dagsljuset som kommer in genom fönstren. När mörkret faller övergår belysningen, och därmed ljusmiljön, i mer varma, stämningsfulla färgtoner med hjälp av ett individuellt anpassat styrsystem. På så sätt kan kunder och partners uppleva optimal belysning som anpassas efter olika specifika ljusbehov i ett och samma rum.

 

Lyckad kombination av ljus, design och akustik

I sitt arbete som ljusdesigner har Peter Dokulil i allt högre utsträckning börjat använda akustiktak med integrerad belysning. I flera projekt har han kombinerat avancerad ljusplanering med designorienterade akustiktak, vilket har haft stor betydelse för hur användarna upplever olika typer av lokaler.

Med akustiklösningen Troldtekt® line i det egna kontoret har han än en gång lyckats kombinera exklusiv ljusdesign, bra akustik och ett hälsosamt inomhusklimat med formstark design.