Kontorshus med 16 våningar i ny hamnmiljö

På Masthuggskajen i Göteborg kan företag nu hyra kontor med havsutsikt i det nybyggda kontorshuset Stuveriet. Designen är inspirerad av omgivningen, och Troldtekt i en distinkt specialfärg har valts till de allmänna utrymmena längst ner i byggnaden.

Troldtekt träullsplattor säkerställer bra akustik i kontor- och företagsbyggnader

Stuveriet är namnet på Göteborgs nya kontorshus med 16 våningar, som ligger på Masthuggskajen. På 1800-talet var hamnen en plats fylld av liv och rörelse, men detta förändrades när varvsindustrin flyttades ut från stadens centrala delar. Nu håller Masthuggskajen på att utvecklas till en modern stadsdel med kontor, bostäder och restauranger.

Stuveriet ägs av Stena Fastigheter AB och Erdegard Arkitekter har ansvarat för designen från början till slut. 7 600 kvadratmeter kontorsyta hyrs ut till företag, och utöver detta finns gemensamhetsytor med reception, kafé och bistro, sportlounge, mötes- och konferensrum, orangeri på 14:e våningen samt takterrass.

 

Design som speglar området

Byggnaden har en rundad fasadform som är vald med hänsyn till vädret i Göteborg, så att regn och vind från havssidan inte slår hårt mot fasaden, berättar Charlotte Erdegard, arkitekt MSA på Erdegard Arkitekter, och fortsätter:

– Byggnadens fasad och tak utgörs av ett enkelt material i åskblå färg; bandtäckt metall med förfinade detaljer. Dessutom finns stora fönster från golv till tak som ger utsikt ut över hamnen och havet samt mot gatan, för att integrera arbetsplatsen i det omgivande stadslivet.

 

Troldtekt som en röd tråd

Troldtekt akustiklösningar har en framträdande roll i de nedre våningsplanens allmänna utrymmen. Till taken har man valt Troldtekt line i en röd specialfärg, och plattorna fortsätter dessutom en bit ner på väggarna för att ge ännu bättre akustik och ett uttryck med tydlig karaktär.

Denna lösning används både i lobbyn, hisshallarna och kaféet med dubbel takhöjd. Färgen är en hyllning till den gamla hamnmiljön, berättar Ida Modin, arkitekt på Erdegard Arkitekter, som har arbetat med inredningen av Stuveriet:

– Rött står för fest, men har även en koppling till hamnens rostiga kranar och områdets karaktäristiska röda plåttak. Troldtekt line, som är ett naturmaterial, gav exakt den känsla vi var ute efter – lite grov men samtidigt exklusiv. Plattorna på väggarna fungerar både ljuddämpande och inramande i rummen med högt i tak. De speciella mässingsbeslagen skapar dessutom en effektfull kontrast mellan blanka och matta ytor.