Hållbarhet, hantverk och taktilitet

... är ledorden för den unga arkitektfirman i Aarhus. På Institut for (X) vid Godsbanen har de tre studenterna bakom Tegnestuen FEM skapat ett eget kontor där hållbarhet, hantverk och taktilitet bildar en perfekt helhet.

Takbeklädnad med akustikplattor från Troldtekt i kontorsbyggnad
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect

Arkitektfirmans kontor är ritat och byggt i syfte att minimera ytan och samtidigt hålla materialitet och hantverk på en hög nivå. Med enkla grepp, som en liten nivåskillnad och en ordentlig takhöjd blir rummet inbjudande, vilket ytterligare förstärks av de stora fönstren som är återanvända och kommer från Aarhus Universitet.

Byggnaden utgör en del av den kontorsgemenskap i Aarhus som går under namnet Institut for (X), och därför har det varit nödvändigt att integrera stapelbarhet som koncept. Kontoret har därför skapats med utgångspunkt från en klassisk container som kompletterats med en inomhusloftgång. Samtidigt har kontoret också fått ett takutsprång, vilket gör den totala höjden något mindre extrem.

Trä inne, ute och i taket

På de 21 kvadratmeterna har man fått plats med både kök, matplats, toalett, ett sovutrymme samt fyra arbetsplatser. Tegnestuen FEM:s filosofi är att visa att genomtänkt inredning och kvalitetsmaterial är viktigare än antalet kvadratmeter. Genom att begränsa ytan kan man i stället lägga energi och pengar på material och design som håller under längre tid. Det blir också en vinst för miljön.

Materialen som används har en grov yta för att göra upplevelsen mer taktil och fysisk. Byggnaden ska användas för att visa den patina som välanvända material kan skapa. Troldtekt akustikplattor som takbeklädnad är ett fint exempel på ett medvetet materialval.

”Vi har valt att använda Troldtekt på grund av både inomhusklimat och akustik. Det är perfekt. Samtidigt gör träfibrerna i plattan det lätt att se att det handlar om en naturprodukt, och vi är väldigt glada över att materialet är transparent på det sättet.” – Frederik Ravn.