Grafiskt uttryck i hållbara material

I det inre av Köpenhamn mellan det tidigare elektricitetsverket, ett mindre bostadshus och den arkitektoniska pärlan ”Dronningegården” ligger kontorsbyggnaden Turbinehuset fint inpassad, med restaurang och matvarubutik i gatuplanet.

Troldtekt akustiktak är det naturliga valet för att säkerställa bra akustik och ett sunt inomhusklimat i bl.a kontorsbyggnader
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect, MAA

Rött tegel och vackra koppardetaljer kring fönsterpartierna kännetecknar Turbinehuset vid Adelgade. Huset är massivt med sina 6 våningar men ger samtidigt plats för en mindre och öppen yta, som ger plats för en vacker entré och extra dagsljus till kontorsvåningarna. Olika kontorsföretag har hyrt lokaler i Turbinehuset, men alla anställda äter i den gemensamma lunchserveringen i gatuplanet, som på kvällarna fungerar som restaurangen Honey.

Turbinehuset är designat och ritat av A/S och Danielsen Architecture i samarbete med Tetris, som en hållbar och väl genomtänkt kontorsbyggnad – men det är också på många sätt en modern och flexibel byggnad. Byggnaden är guldcertifierad av DGNB och därmed hållbar på flera olika nivåer.

Rustik nerv

Entrén och huvudtrappan är en viktig del av husets arkitektoniska identitet och balanserar fint mellan rustika material och skarpa detaljer. Dagsljuset fyller trapphuset, som liksom kontorsvåningarna får dagsljus både från gatan och gårdsutrymmet i mitten. Alla tak i byggnaden har grå Troldtekt, som säkerställer god akustik, och den specialdesignade takbelysningen kan varieras, eftersom ljuskällorna är placerade i skenor.

Det rustika uttrycket markeras ytterligare av IC Group på de tre översta våningarna, där man önskade en råare och mer grafisk inriktning och därför valde att ha betonggolv. De är mycket glada över att Turbinehuset ligger så centralt och att det har en modern, flexibel design i bra material. ”Trots den råa inredningen fungerar akustiken optimalt”, berättar Line Johansen från IC Group.