Designtak ger bättre akustik och arbetsmiljö

Hos Wacker Neuson, som tillverkar och säljer entreprenadmaskiner, påverkade den dåliga akustiken medarbetarna på ett negativt sätt. Designlösningen Troldtekt line blev en elegant lösning på problemet.

Ljudabsorberande träullsplattor från Troldtekt används ofta som akustiktak i kontors- och företagsbyggnader
Photo: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

Många kontorsanställda känner igen sig – ljudnivån i ett öppet kontorslandskap är ibland öronbedövande när kolleger pratar med varandra tvärsöver kontoret eller med kunder på telefon.

En undersökning från Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø har bland annat visat att detta kan leda till extra sjukdagar och förlorad produktivitet. 

Ljudnivån drog iväg

Ett av de företag som stod inför ett akut akustikproblem var Wacker Neuson, internationell tillverkare och återförsäljare av entreprenadmaskiner, med filialer i Fredericia och Roskilde.

– På vårt huvudkontor i Fredericia har vi sex till åtta anställda som sitter i ett öppet kontorslandskap och ägnar en stor del av arbetsdagen åt att prata i telefon med kunder. Det var vare sig praktiskt eller produktivt att sitta inpå varandra i ett öppet kontorslandskap med gipstak som reflekterar ljudet i stället för att absorbera det.

– I vår förra kontorsmiljö blev det så att de anställda fick höja rösten för att kunden skulle kunna höra något i andra änden, vilket därmed ökade ljudnivån ytterligare, säger Allan Nissen som är platschef på Wacker Neuson i Danmark.

Troldtekt löser problemen

För att åtgärda ljudproblemet riktade ledningen på Wacker Neuson blicken mot den nya designlösningen Troldtekt line. Taket kunde dels åtgärda akustikproblemet, dels bidra med ett elegant uttryck på kontoret i samband med en planerad renovering. Troldtekt line är en akustikplatta med längsgående spår som har frästs in i ytan. Det ger ett sömlöst uttryck där spåren fortsätter över hela ytan.

Hos Wacker Neuson har vitmålad Troldtekt line monterats på ett snedtak i det öppna kontorslandskapet, medan man i mindre kontorsrum valde klassiska Troldtekt akustikplattor – även dessa i vitt. 

– De nya taken har en väldigt snygg design, och vi är alla överens om att spåren i plattorna ger taklösningen ett exklusivt uttryck som matchar kontorsrenoveringen på ett bra sätt. Samtidigt kan vi konstatera att taket har infriat den viktigaste förhoppningen – nämligen att åtgärda ljudproblemet. Tillsammans med en förbättrad belysningslösning i taket har den här lösningen totalt sett förbättrat arbetsmiljön markant, poängterar Allan Nissen.  

De karakteristiska spåren hos Troldtekt line finns även i ett antal andra line-varianter bland Troldtekts designlösningar.