Framtidens bibliotek

Det nyrenoverade stadsbiblioteket i tyska Waldshut har inte bara fått helt nya digitala möjligheter, utan dessutom en färgglad design som stämmer väl överens med det innovativa konceptet ”samläsning”.

Akustiktak från Troldtekt i kulturbyggnad

I den kulturminnesskyddade byggnaden Kornhaus i staden Waldshut-Tiengen, som ligger i sydvästra Tyskland, har små och stora bokfantaster fått en ljus, öppen och trivsam samlingsplats. Omkring 4,7 miljoner euro har lagts på att renovera och omvandla stadsbiblioteket enligt ett nytt, framtidsorienterat koncept.

Här finns till exempel delstatens första Flexi-Bib-system, med intelligenta bokhyllor som känner av vilka böcker som lämnas tillbaka, och bibliotekskunderna kan själva skanna och låna upp till tio böcker åt gången.

 

”Samläsningsyta” i två plan

På de två våningarna finns såväl tysta områden, med skrivbord och läshörnor delvis integrerade i bokhyllorna, som gemensamhetsytor där man kan spela spel och ägna sig åt andra gemensamma aktiviteter. Till faciliteterna hör dessutom ljudboksstationer och ett kafé.

Samtliga våningar är tillgängliga även för människor med funktionsnedsättningar tack vare en hiss i anslutning till den nya yttertrappan. Något som verkligen drar blickarna till sig är texten ”Kornhaus” med tio meter höga bokstäver på den ljusrosa betongfasaden.

Invändigt har stadsbiblioteket omvandlats till en ”samläsningsyta” som påminner om ett stort och trivsamt vardagsrum. De luftigt arrangerade bokhyllorna, som delvis sträcker sig från golv till tak, är inte längre placerade i mitten av lokalen, utan längs med väggarna.

 

Färgglad design

Redan i entrén möts man av det färgglada designkonceptet, i form av en blågrön informationsdisk som skapar en snygg kontrast till de breda sittrappornas och trapphusets mörkröda nyans. I trapphusets tak sitter dessutom Troldtekt akustikplattor i en röd specialfärg. Samma röda färg återfinns bland annat på många av sittmöblerna, i några av läshörnorna samt i det mysiga barnområdet med sitt- och liggplatser. Väggar i ljusa turkosa och gröna nyanser samt möbler i obehandlat trä bidrar till att skapa balans och lugn.

För att avrunda det harmoniska helhetskonceptet har man bland annat i barn- och gemensamhetsområdet monterat akustikplattor i naturträ med integrerad belysning, som passar perfekt till de ljust träfärgade golven.