Enastående samlingshus

Pakhuset Braunstein är en arkitektonisk fullträff i Køge Havnefront.

Photo: Thomas Mølvig, architect, Rasmus Hjortshøj/ADEPT

Byggnaden med sitt speciella tak ligger som en vacker skulptur intill kajen. De stora vinklade takytorna är klädda med polykarbonat som klickats ihop. Byggnaden är ett snyggt tillskott till Bryghuset Braunstein, som är inrymt i äldre renoverade lagerhallar i rött tegel. Det nya huset är tänkt som ett modernt samlingshus med inspiration från Kalifornien. Ett välkomnande hus som utformats för ett brett utbud av evenemang och aktiviteter.

Den som har minsta kunskap om dansk ölkultur känner till Bryghuset Braunstein. Ett mikrobryggeri i hamnen i Køge som startades 2005 av familjen Braunstein Poulsen. Man exporterar till 25 länder och bryggeriet besöks varje år av 15 000 gäster. Det handlar om kvalitet, passion och en målinriktad varumärkesutveckling av produkterna, som förutom olika specialöl även består av starksprit och prisbelönt whisky.

Helhet och detaljer i harmoniskt samspel

När man bygger i en hamn är det numera nödvändigt att vidta försiktighetsåtgärder för klimatförändringar och stigande havsnivåer. Så även i fallet med Pakhuset Braunstein. Arkitekterna på ADEPT har helt enkelt utgått från principen om ”design for disassembly”. I praktiken innebär det att om så krävs kan huset monteras ner och flyttas till en annan plats.

Det stora långhuset är mycket enkelt i sin inre struktur. Stålkonstruktion utgör ramen och en funktionell kärna med kök och toaletter delar interiören i två sektioner. Det är en skön, informell atmosfär i Pakhuset Braunstein, men man har ändå varit noga med detaljerna i arkitekturen och inredningen.

Tak och väggar är klädda med Troldtekts akustikplattor. Det passar perfekt i kontexten, eftersom huset ska användas i många olika sammanhang. Enligt Claus Braunstein finns det en mycket fin balans i akustiken, även om det finns stora glaspartier i både gavlarna och långsidorna: ”Troldtekt sväljer nästan ljudet”. Samtidigt är Claus Braunstein entusiastisk över hur ytorna i cementbunden träull sticker ut och blir till en diskret men viktig del av arkitekturen.