Ovanlig bioupplevelse i optimal ljudmiljö

En gång i tiden låg biograferna på Müllerstraße uppradade som på ett pärlband, men idag är Cineplex Alhambra den sista biografen på den livliga gatan i stadsdelen Berlin-Wedding i Berlin.

Väggbeklädnad med akustikplattor från Troldtekt i kulturbyggnad
Photo: Diplomingeniør Olaf Wiechers, arkitekt

Redan 1916 lockade en imponerande byggnad i hörnet av Müllerstraße och Seestraße besökare in i biosalongen. 2002, mer än hundra år senare, stod nuvarande Cineplex Alhambra färdig med 1 500 sittplatser och sju biodukar fördelade på fyra våningar. Med tekniken synlig i två av salongerna, ett eget kök och flera restauranger blir biobesöket inte bara en cineastisk upplevelse. Ägaren hyr dessutom ut biosalongerna på Cineplex Alhambra för privata evenemang, såsom föreläsningar, fester eller kundevenemang.

En optimal bioupplevelse kännetecknas av en bra film och en motsvarande högklassig teknik som gör det möjligt att visa filmer i 2D och 3D. Cineplex Alhambra erbjuder modern utrustning i alla salonger. Besökaren kan välja mellan 18 exklusiva VIP-platser i den minsta biosalongen, 354 platser med 3D-filmteknik och D-Box Motion Seats (D-BOX-fåtöljen rör sig i samklang med händelserna på bioduken) i salong 1.

En höjdpunkt med en speciell atmosfär är salong 3 Premium, som erbjuder 56 exklusiva och bekväma skinnfåtöljer och den senaste 3D-tekniken. Inredningen, som präglas av en speciell tak- och väggutformning, är också något alldeles extra.

Bra rumsakustik går att planera

Kraven på biosalongerna är många. Akustik, liksom säkerhetsutrustning, brandskydd och luftkonditionering, spelar stor roll. Rumsakustiska faktorer har ett avgörande inflytande på ljudkvaliteten.

Även om ljudanläggningens överföringskvalitet är perfekt är det inte en självklarhet att det går att uppfatta tal på ett bra sätt och att ljudet är bra. De beror på ljudreflektion, ljudabsorption och efterklangstid.

Medan släta, hårda ytor som glas, kakel och gips absorberar ljud endast i viss mån dämpar mattor, stolar, tyger och porösa fiberplattor ljudet. Inredarna på Cineplex Alhambra visste hur de skulle använda dessa kunskaper och försåg väggarna i salong 3 med Troldtekt akustikplattor.