Mer ljus och lugn

DGI Vandkulturhus är en del av DGI Byen nära tågstationen i Köpenhamn. De två stora hallarna med bassänger har genomgått en stor renovering, som gör upplevelsen betydligt ljusare.

Photo: Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt MAA

Vandkulturhuset byggdes 1999 och är en av flera byggnader i DGI Byen, som även rymmer sporthallar, hotell, Øksnehallen och konferenscenter. Byggnaden har en långsträckt och böjd tegelfasad mot Ingerslevgade, och både byggnaden och gatan ligger parallellt med spåren in till stambanan. Vandkulturhuset får mycket dagsljus från både gatan och från takfönster.

Den stora hallen med högt i tak har en rund bassäng för motionssimning, medan en traditionell, fyrkantig bassäng i mitten lämpar sig för vattengymnastik eller annan vattenträning. Den runda bassängen där man simmar runt i samma riktning ger hallen ett speciellt lugn. Bredvid den finns en 3,80 m djup bassäng med klättervägg och möjlighet till dykning, avskärmad med en vägg i blått kakel.

Betydande förändring av rymden

En genomgripande renovering av alla ytor har i en hög grad förändrat upplevelsen av utrymmet. Nu kommer hallens höjd och ljus mer till sin rätt. Nya, vita Troldtekt tak och nya, ljusa klinker- och kakelplattor på golv och väggar har gjort stor skillnad. Det syns och känns också i hallen bredvid, där det finns mindre djupa bassänger för bebisar, småbarn och varmvattenträning. Här är takhöjden lägre, vilket också innebär en markant skillnad.

Troldtekt taken har ett kvadratiskt format i en fin och ultrafin struktur. De homogena ytorna reflekterar dagsljuset, men även bassängernas blå färg. Akustiktaken har också en positiv inverkan på Vandkulturhusets akustik.