Historisk mötesplats för konst, musik och samtal

Dunkers kulturhus i Helsingborg är en mötesplats och ett attraktivt besöksmål för både konst- och kulturintresserade i Öresundsregionen och Sverige. Det var den danske arkitekten Kim Utzon som vann tävlingen 1997 med temat ”Staden vid havet” när han ritade Dunkers Kulturhus som en medeltida borg.

Troldtekt Dunkers
Photo: Thorn Agency

Kulturhuset ligger centralt i Helsingborgs hamnområde och har ett stort kulturellt utbud. Här kan både historik, samtida konst och musik upplevas i de olika utställningshallarna.

Den arkitektoniska byggnaden fungerar som en aktiv länk mellan staden och havet. En bred passage genom huset gör det möjligt att röra sig från stadens torg till kajen och den stora småbåtshamnen. Gångarna i byggnaden utgör harmoniska och intressanta vandringar på ”stadens gator” och på många ställen syns en storslagen utsikt över vattnet.

Multifunktionellt och minimalistiskt

Kulturhuset invigdes 2002 och är 16 000 kvadratmeter stort. I huset finns bl.a. en konsthall, stadsmuseum, konsertsal, teater, musikskola och restaurang och kafé. Här möts människor för att ta del av olika konstnärliga uttryck i lugn och ro eller äta lunch i sociala sällskap. Kulturhusets mångsidiga behov gör ljudet till en viktig parameter för att få ett behagligt inneklimat.

För att undvika efterklang och rundgång har man i utställningsdelen använt betongelement med fält av Troldtekt akustikplattor. På nedre plan är taket i grå träull. Från det ljusa till det grövre. I restaurangen finns akustikplattor i färgen naturträ som ger fin struktur och ett nedsänkt innertak med en lägre vinkel än taket.

- Akustikplattorna i restaurangen är ett fint komplement som skapar värme till den strama arkitekturen och avskalade betongen. Jag är väldigt nöjd med akustiken. Ljudtekniker är här och riggar regelbundet och affärssgäster håller gärna lunchmöten i restaurangen. De upplever att de kan sitta och prata i lugn och ro utan att det ekar samtidigt som musikerna kan blåsa på med sin musik när de har spelning, berättar Björn Bolay Hofmann von Baltenau som är restaurangchef på Dunkers Kulturhus.