Kultur i centrum av samhället

Det första intrycket av det här kulturcentret i den norska staden Flekkefjord vid vattnet är imponerande.

Troldtekt Flekkefjord Kulturhus
Photo: Sindre Ellingsen

Byggnaden har designats av arkitekterna Helen and Hard som en kraftfull magnet som ska locka in folk för att ta del av de många möjligheterna. Här finns bland annat en stor teater, biograf, ett omfattande bibliotek, ungdomsklubb och studierum som erbjuder ett brett utbud av aktiviteter.

Allt detta har uttryckts externt av arkitekterna på flera olika sätt. Den mest dramatiska funktionen är förstås den sluttande konstruktionen med utskjutande tak i klarrött som tränger in och reflekteras på insidan.

En annan ovanlig funktion är det veckade taket som går ner och bildar foajéns bakre vägg och som sammanlänkas med en annan ovanligt stor trappa med liknande röd finish och ljus som markerar stegen. Taket över foajén är gjort av limlaminerade balkar, medan väggarna och golven i de allmänna utrymmena är gjorda i betong klädd med björkplywood.  

Den breda trappan bidrar också med färg, dramatiska linjer, utsikt och rumslig design och är lika inbjudande för privatpersoner som för de tusentals besökarna. Den fungerar också som en utsiktsplats i söderläge och utvidgar utrymmet längs fasaden, parallellt med de invändiga trapporna och lutningarna som fördelar besökarna på olika nivåer.

Allt exponerat utrymme och de hårda ytorna inuti byggnaden gjorde att arkitekterna behövde kontrollera den höga efterklangen och potentiellt oljud. Det gjordes med hjälp av Troldtekt träullsplattor som akustiktak i hela byggnaden. Träullspanelerna i färgen naturträ kompletterar de exponerade träbjälkarna och övriga detaljer och är ett bra exempel på hur bullernivåer kan absorberas och påverkas till förmån för användarna av en byggnad.  

Flekkefjord kulturcenter har utan tvekan skapat något som känns inbjudande, inspirerande och mycket intressant för både lokalbefolkningen och för turister.