Nytt centrum för byn

Två ljusa träbyggnader som församlingshem präglar Legauer Ortsmitten och erbjuder gott om plats för olika aktiviteter i det livliga bysamhället.

Troldtekt akustikplattor har unika ljudabsorberande egenskaper och säkerställer bra akustik i  kulturbyggnader

Värdshuset zum Löwen mitt i Legau finns visserligen inte längre – men på samma ställe har den landsbygdspräglade orten i Unterallgäu-distriktet nu fått ett attraktivt bycentrum för de drygt 3 000 invånarna med nytt församlingshem, som kan användas på många olika sätt och som även omfattar en ny restaurang med ölservering utomhus.

 

Präglande husgrupp i centralt läge

Den nya byggnaden ligger centralt i stadskärnan bredvid kyrkan, torget, rådhuset och förskolan. Den består av två delar som harmoniskt smälter in i omgivningen och sm visuellt präglar torget med sina två gavlar. Byggnaderna som ligger lätt förskjutna mot varandra och som är förbundna med varandra genom en passage på bottenvåningen har uppförts som träbyggnader.

De båda byggnaderna är byggda enligt standarden effektivitetshus 55, med uppvärmning och kylning via ytvärme med grundvattenvärmepumpar och en topplastpanna. Med ljusa träfasader av olika tjocka och breda granlister samt stora fönsterpartier lockar in besökare.

 

Ljust granträ för naturlig hemtrevnad

I den ljusa interiören ryms nästan 500 gäster i en stor ljus sal. Dessutom finns en mindre sal, stora foajéer med högt i tak, matsal för cirka 60 personer, kök och en kägelbana. Ljust granträ dominerar utformningen av väggar, tak, fönster och trappor och utstrålar behagligt och naturligt välmående.

 

Takplattor som designdetaljer

I den stora samlingssalen och foajén har ljusgråa Troldtekt akustikplattor monterats i taket. De är monterade som ett randigt, flytande ö-tak och utgör en stark designprägel. Rummen mellan elementen gör det möjligt att se det svarta innertaket och takkonstruktionen samt försörjningsledningarna.