Gubsø Garage

Historien om Gubsø Garage är lite som den om humlan som egentligen inte kan flyga men som gör det ändå. På samma sätt lyfter detta projekt och skapar en hotspot för veteranbilar strax väster om Silkeborg i Danmark. Här har entusiasten Marc Vogel byggt en verkstad och ett museum för en av Europas finaste Bugatti-samlingar.

Photo: Thomas Mølvig, arkitekt

Det yppersta inom ädel motorteknik och bildesign visas i den lilla staden Gubsø. Och bilarna visas inte bara – de restaureras och återskapas från grunden i de integrerade verkstäderna. Allt ligger i ett par mycket vackra långa byggnader som smälter in perfekt i det omgivande landskapet.

2016 sålde affärsmannen Marc Vogel och brodern Patrick sitt tobaksföretag – V2 Tobacco – med en vinst på 600 miljoner danska kronor. Marc Vogel har alltid varit bilentusiast och köpte sin första Porsche som 17-åring. Nu har han förverkligat drömmen om en aktiv plats där fokus ligger på vackra bilar och på det raffinerade hantverk som ligger till grund för deras design.

Inspiration från Bugatti-fabriken

Produktionen av Bugatti låg ursprungligen i Alsace. Här byggdes de finaste och dyraste bilarna på den tiden. Gubsø Garage är ritat med inspiration från de ursprungliga fabriksbyggnaderna. Det har gjorts med ett utsökt sinne för helhet och detaljer. Råa tegelväggar, stora synliga bjälkar, portar i ek och brunerade mässingsbeslag. Även lampor, arbetsbänkar och hyllor är specialdesignade.

Det är vackra rum, både ute och inne. I söder ligger den stora hallen med utställning och verkstäder. I norr ligger administration, mötesrum och en fin restaurang med utsikt över fälten.

Alla tak är klädda med Troldtekts akustikplattor. Akustikplattorna bildar en både elegant och diskret bakgrund för de tjocka träbjälkarna med svarta dragband i stål. I verkstäderna bidrar Troldtekt även till en bra arbetsmiljö, där exklusiva motorer och verktyg står för ljudet.