Berättar bilens historia

Haaning Collection är en modern tolkning av ett bilmuseum, skapat av familjen Haaning. Erik Haaning har i hela sitt liv samlat på bilar från hela bilhistorien, och sönerna Nicholas och Michael Haanings ambition har varit att fler människor ska kunna uppleva samlingen.

Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect

De mer än 80 bilarna och motorcyklarna presenteras på ett annorlunda och spännande sätt på det nya bilmuseet, som riktar sig till en bredare publik än de vanliga bilentusiasterna. Bilarnas 135-åriga historia har delats in i fem olika epoker från 1886 fram till i dag, och utgör en intressant berättelse om bilens utveckling. Samlingen innehåller bilar för både vardag och fest. De olika bilmodellerna är placerade i en stor sal som tidigare varit en industrilokal, med klassiska sågtak med takfönster mot norr. Men Haaning Collection erbjuder även eventlokaler, café, bio, lekplats och kontorsutrymmen. Målet har varit att skapa ett ställe med många typer av upplevelser för hela familjen.

Eleganta detaljer
Designern Helle Flou har med säker hand skapat ett estetiskt universum runt bilsamlingen, där varje epok har en egen färgpalett som omfattar gardiner, podier, möbler och andra element. ”Avsikten har varit att utställningen ska förmedla känslan av ett elegant och attraktivt hotell, med en hemtrevlig och inbjudande atmosfär”, säger Helle Flou. Till den bilden hör bra akustik, något som här säkerställs med svart Troldtekt på alla tak. På den bakre väggen, i biografen, på caféet och på kontoret har man valt Troldtekt Line som fungerar som en fin differentiering av rum och ytor. Entrépartiet anger tonen på finaste vis med en bil som hänger i det upphöjda taket. Bilen hänger upp och ner och i den har man placerat dekorativa växter. Den milda gröna väggfärgen och inredningen i trä skapar en genomarbetad och stämningsfull presentation av bilarna.