En sagolik värld

H.C. Andersens Hus – en vacker kombination av arkitektur och parklandskap.

Photo: Thomas Mølvig, architect, MAA

I Japan är H.C. Andersens sagor kända och älskade av de flesta barn och vuxna. Utanför Tokyo finns det till och med en temapark, där man kan uppleva en dansk bondemiljö från 1800-talet. Därför var det ingen slump att den japanska arkitektbyrån Kengo Kuma & Associates vann tävlingen om det nya H.C. Andersen-museet i Odense. Det kulturella utbytet mellan Danmark och Japan är ömsesidigt och berikar båda länderna.

Det nya museet ligger centralt i staden, i direkt anslutning till H.C. Andersens barndomshem vid Lotzes Have. Huvudentrén utgörs av en öppen, diskret konstruktion av limträpelare med rött tegeltak. När man går in är det som att komma till en annan värld, där allt är annorlunda, äventyrligt och mer uttrycksfullt än staden utanför.

Byggnader och natur i perfekt harmoni

Det nya museet består av ett antal träpaviljonger med runda former och stora glasfasader. Ett snyggt mönster av snedställda träbalkar ger fasaderna ett lätt och elegant intryck. Byggnaderna ligger i ett vackert anlagt parkområde, som med tiden kommer att växa upp till en förtrollande skog och skapa en ram för unika upplevelser.

I huvudbyggnaden finns foajé, biljettkontor och butik. Innertaken är täckta av ljusa Troldtekt plattor, som passar bra ihop med den enkla inredningen och limträkonstruktionerna. En 110 meter lång, slingrande ramp leder vidare ner i H.C. Andersens underjordiska universum.

Här finns ett antal installationer med avancerad audiovisuell teknik som presenterar fakta om författarens liv och världsberömda texter på ett nytt och innovativt sätt.

Materialvalen gör att inredningen framstår som enkel och rå. I vissa tak har man installerat svartmålade Troldtekt plattor för att minimera efterklangstiden så mycket som möjligt.