Stark form och levande rum

Hjertet är den nya samlingsplatsen i Ikast, centralt placerad vid huvudgatan och nära stadens utbildningsinstitutioner. Gavelhusen som byggts ihop fungerar som en öppen och inbjudande struktur som binder samman omgivningarna med huset.

Troldtekt, Hjertet i Ikast
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect & Thomas Mølvig, architect

Formspråket och materialen är enkla och funktionella men utgör samtidigt ramarna för en komplex byggnad med många användare och många aktiviteter. Såväl lantbruksbyggnader som landsbygdsmiljön har fungerat som inspiration, och det har gett huset en tydlig identitet, som en by med mindre trähus.

International School Ikast-Brande (ISIB) ligger bredvid Hjertet och de använder regelbundet husets tre salar och andra lokaler till klassundervisning. Dessutom kan medborgargrupper och föreningar fritt använda anläggningarna både inne och ute. Permanent finns i huset studie- och yrkesvägledning, och en butik och ett kafé som drivs av sociala verksamheter. Mitt i byggnaden ligger husets huvudtrappa som också kan fungera som åhörarplatser vid föredrag, teater eller musikarrangemang.

Särskilda rum

Hjertet består av flera huvudrum. Åt väster ligger Multisalen med ett stort fönsterparti mot entrén. Rummet har sportgolv och speglar längs den ena väggen, och kan därför användas till gymnastik och dans men också till större föredrag.

Akustiken har anpassats efter användningen, med Troldtekt akustikplattor i taket och på den ena väggen. Belysningen är fint integrerad i takytan och framhäver byggnadens enkla formspråk.

Detsamma gäller i Reflexionsrummet, som är mindre till storleken och därför mer inåtvänt. Här dominerar trälister på alla väggar och i taket. Det ger tillsammans med de nedhängande taklamporna en mycket intim atmosfär som passar för yoga och pilates, men också för mer högtidliga arrangemang.

I det tredje rummet, som kallas Streetsporthallen, har man använt grå Troldtekt-akustikplattor i taket och längst upp på väggarna. Här kan skejtare och andra streetsportutövare köra när utomhusförhållandena inte är optimala. Runt hela Hjertet har C.F. Møller Landscape skapat ett dynamiskt landskap som inbjuder både till vila och många slags aktiviteter.

>> Läs mer om Hjertet