Mötesplats med wow-känsla

I pittoreska Berchtesgadener Land med utsikt över Alperna har Kulturhof Stanggass blivit en extraordinär mötesplats där människor och natur, tradition och modernitet samt hållbarhet och design kombineras i ett harmoniskt möte.

Troldtekt träullsplattor säkerställer bra akustik i kulturbyggnader

Hotell, mat, evenemang, kreativitet och rörelse är de grundpelare som Kulturhof Stanggass i Bischofswiesen vilar på, enligt investeraren Bartl Wimmer och hans team. I samarbete med Arc Architekten Partnerschaft mbB har Wimmer skapat en plats för möten och trivsel för lokalbefolkning och gäster vid foten av de majestätiska bergstopparna Watzmann och Hochkalter. Här finns bland annat ett värdshus med uteservering, ett hotell, en bastu med pool, en stor festsal samt seminariehus med bland annat en yogasal och ett co-workingutrymme.

Imponerande utsikt över hisnande bergstoppar

I hjärtat av denna imponerande ensemble finns de två gaveltakshusen med gavlar mot dalen. Deras utskjutande övervåningar med träfasader tronar på en bottenvåning utformad med mycket glas, tolkad som en modern variant på den traditionella bayerska bondgårdsbyggnaden. Tack vare många stora fönster erbjuder hela komplexet en fantastisk panoramautsikt över bergen och passar perfekt in i omgivningen.

Hållbart och framtidsinriktat med lokalt månvirke

Eftersom hållbarhet och en framtidsinriktad byggmetod spelar en central roll både i förverkligandet av Kulturhof och för den pågående driften, används mycket lokalt, traditionellt avverkat ”månvirke” (träd som fällts enligt månens faser) på alla byggnader, som också förädlats i ett lokalt sågverk. Även virket till flisuppvärmningen kommer från skogen i regionen.

Naturliga material som lera samt mycket ljust och naturligt trä används också inne i Kulturhof och dominerar både på golv, väggar och tak samt bidrar avsevärt till den naturliga och behagliga känslan. När arkitekterna valde den eleganta inredningen såg de också till att den kom från regionen och hade producerats hållbart. Hållbara Troldtekt akustikplattor valdes också för att matcha det övergripande konceptet.