Kulturell mötesplats med naturlig charm

I Höchberg nära Würzburg har en modern ”kulturlada” uppförts vid ett majestätiskt valnötsträd, på en tomt där det tidigare låg en gammal bondgård.

”Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge” är ett ordspråk som passar bra in på kulturladan i Höchberg. Handelsföreningen Höchberg Markt i bayerska Würzburg köpte tomten med den gamla bondgården redan 1990, i syfte att utveckla den för stadens räkning. Idag är det ingen som tvivlar på att det var en lyckad investering, trots att det tagit så många år att slutföra projektet.

 

Ny byggnad med lantlig historia

Under ledning av Architekten Stadtplaner Franke och Messmer BDA PartGmbB i Emskirchen har en toppmodern, tillgänglighetsanpassad kulturell mötesplats med vackra utomhusytor växt fram, och här anordnas idag ett brett utbud av evenemang för olika målgrupper.

Under det majestätiska valnötsträdet kan besökarna slå sig ner på breda naturstenstrappor och njuta i den gamla lantliga trädgården. Återvunnen natursten har även använts i murverket runt den välkomnande entrén, som en påminnelse om platsens lantliga historia. Vid entrén har man dessutom bevarat några stenmurar från den gamla ladugården som dekorativa element.

 

Valnötsträd som blickfång

I hjärtat av den nya byggnaden ligger en stor sal med öppen planlösning. Stora fönster från golv till tak och dörrar av glas ger gott om ljusinsläpp och vacker utsikt mot det gamla valnötsträdet och den naturliga trädgården. Den svarta bärande konstruktionen och de silverfärgade ventilationsrören är synligt monterade i det brant sluttande innertaket och framhävs ytterligare med hjälp av cirkelformade armaturer.

Både i den stora salen och i foajén har delar av väggarna försetts med ett dekorativt mönster inspirerat av valnötsträd. I anslutning till foajén, som har klinkergolv i olika grå toner, finns en bardisk med tillhörande pentry. De vita Troldtekt akustikplattorna i taket passar bra ihop med de antracitfärgade fönsterkarmarna, bruna dörrarna och ljusa väggarna. Även taken i de sanitära utrymmena är försedda med vita Troldtektplattor, vars design förstärker det enhetliga färgkonceptet.