Att minnas med stillhet och skönhet

National Memorial Arboretum som är designad av Glenn Howells Architects (GHA) är Storbritanniens minnescenter året runt - en andligt upplyftande plats som hedrar de stupade, värdesätter de som tjänar sitt land och offrar sig, och inger Storbritannien stolthet.

Troldtekt National Arboretum
Photo: Rob Parrish Photography

Byggnaden består av en framträdande rotunda som inhyser en uppslukande filmupplevelse, och är ett avsiktligt skiljetecken hos det enande fyra meters-systemet som tillämpas på hela platsen. Den går ihop materiellt med miljön, klingar vackert med de befintliga strukturer som definierar NMA och använder sig av ett mjukt materialkoncept med lärkträ och natursten. Med andra ord svarar interiören på det arkitektoniska språket i den nya byggnaden och det omgivande landskapet med ett känsligt urval av naturliga material, strukturer och färger.

Detta inkluderar exponerade strukturella element i trä varvade och kompletterade av 1 000 kvadratmeter av gråfärgade Troldtekt akustiska takplattor i cementbundit träull. Detta smarta val innebär att en perfekt och respektfull inomhusmiljö alltid upprätthålls. Det betyder att ljudet från människor som pratar och går på de hårda golven absorberas och blir mjukare, vilket är avgörande för att skapa en atmosfär av stillhet och hågkomst.

Minnescentret för 15,7 miljoner brittiska pund erbjuder en ingång till den 60 hektar stora anläggningen och inhyser också utställnings- och tolkningsutrymmen, såsom en försäljningsplats, restaurang, café och utbildningscenter. Det ligger i National Forest-området med 30 000 uppvuxna träd.

Det är också hem för över 350 tankeväckande minnesmärken, var och en med en historia att upptäcka. Minnesmärkena är av varierande natur, rika på symbolik och representerar tillsammans en bred samhällsbefolkning, från militära organisationer, välgörenhetsorganisationer, räddningstjänster, föreningar och individer. Varje år läggs nya minnesmärken till, så centret utvecklas ständigt.