Nicolinehus – nytt handelscentrum

Nicolinehus för Aarhus Ø ett steg närmare Århus centrum. Den terrasserade byggnaden ger ett välkomnande intryck och i bottenplan har man skapat en levande stadsmiljö med butiker, restauranger och saluhall.

Akustikplattor från Troldtekt som takbeklädnad på restaurang

Komplexet utgörs av två trekantiga byggnader, båda uppförda i etager med balkonger som vetter mot söder. Det skulpturala formspråket understryks av vackra enhetliga materialval, med tegel som binder samman de olika delarna rent visuellt. Nicolinehus är en byggnad där man verkligen har fokuserat på material av hög kvalitet.

Mellan de två huskropparna har det bildats ett stadsrum som binder samman Dagmar Petersens Gade och Bernhardt Jensen Boulevard. Denna förbindelse mellan huvudgatorna på Aarhus Ø, kantad av en rad butiker, skapar ett naturligt, pulserande stråk genom området. På Aarhus Ø har det funnits önskemål om olika typer av affärsverksamheter, eftersom området annars utgörs av främst bostäder.

 

Centralt matmecka

Mitt i den stora byggnaden har snabbköpskedjan Føtex en butik med direkt anslutning till parkeringsgaraget. Mäklarfirman Danboligs kontor kännetecknas av stilren inredning, där Troldtekt line i svart säkerställer bra akustik i lokalerna som har högt i tak.

Om man fortsätter förbi apotek, kaffebar och frisör kommer man till Letz Sushi, som markerar övergången till passagen mellan byggnaderna. Även här har svarta Troldtekttak valts för att förhöja stämningen i den grafiska inredningen. I passagen finns bland annat en blomsteraffär och vinbutiken Chas. E med Troldtekt i naturgrått, som på de flesta ställen i Nicolinehus.

En populär mötesplats i Nicolinehus är saluhallen, där man kan få sig en bit mat eller köpa med sig matvaror hem från de små stånden i det stora, centrala atriet. Lokalen rymmer många olika typer av rum och atmosfärer. Längs fasaden, där dagsljuset strömmar in, kan man sitta lite mer avskilt och betrakta folkvimlet, och om man vill ha en mer intensiv miljö kan man slå sig ned vid ett av långborden mitt i lokalen. Saluhallen utgörs av små gator med olika karaktär, där återkommande material som trä och Troldtekt i naturgrått har en sammanbindande funktion.