Böcker, blues och en vacker byggnad

Arkitektbyråerna Børve og Borchsenius, Askim/Lantto och Dronninga Landscape vann tillsammans en internationell arkitekttävling 2010 om att rita ett nytt kulturcenter till den norska staden Notodden. 17 länder deltog i tävlingen.

Troldtekt Notodden SE
Photo: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

Notodden kommuns upplägg bestod i att designa ett inbjudande landmärke med stor öppenhet mellan våningarna och utsikt över sjön Heddalsvatnet och staden. Det är ett bra exempel på en offentlig byggnad, där 3 200 m2 vitmålade Troldtekt akustikplattor som monterats i tak och på väggar absorberar efterklang från hårda ytor och minskar ekot och oljudet från alla besökare.

Bok og Blueshuset har en yta på 5 225 m2 fördelad på tre våningar.  Här har många vitt skilda funktioner samlats under ett tak, däribland bibliotek, en biograf, ett museum, en musik- och teaterskola, en bluesscen, en ljudstudio och administrativa kontor för olika lokala institutioner.  En amfiteater utomhus och ett vackert anlagt utomhusområde med lekplats och fin utsikt gör byggnaden till en viktig samlingsplats för Notoddens invånare, både inne och ute.

Designen är inspirerad av de industribyggnader som låg på platsen tidigare och är enkel och geometrisk men samtidigt väldigt dramatisk med tre stora torn, som kanaliserar massor av dagsljus till byggnadens vestibul och offentliga ytor. De väl upplysta områdena förmedlar en visuell kontakt mellan byggnadens olika funktioner, och stora fönster och polerade väggar ger en fantastisk utsikt över det omgivande landskapet, särskilt från biblioteket.

Överallt i byggnaden har man lagt stor vikt vid att använda robusta och underhållsfria material. Den 3 000 m2 stora fasaden är exempelvis klädd med lodrät impregnerad tall medan man invändigt har använt en kombination av trä, glas och betong.