Teater som kulturens ledstjärna

Odsherred Teater på gågatan i Nykøbing Sjælland är en viktig samlingsplats för hela Odsherred. Byggnadens läge och arkitektur reflekterar teaterns mångsidighet och energi.

Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect MAA

Den nybyggda teaterns hjärta utgörs av en 300 kvadratmeter stor blackbox med plats för 230 åskådare. Teknisk utrustning, ingång, skådespelarloger och övriga faciliteter är placerade längs blackbox-rummets ena lång- och kortsida.

Svarta Troldtekt-plattor i samtliga tak ger det mörker som krävs för att skapa kontraster i scenografin och har samtidigt en akustisk effekt. Trots att taken och väggarna är svarta har alla rum, förutom själva scenrummet, gott om dagsljus och kontakt med omgivningen. I foajén reflekteras ljuset i de guldfärgade väggplattorna, vilket ger ett vackert och varmt intryck.

Ljus och mörker

Odsherred Teater låg tidigare utanför stan, men har fått en mer framträdande roll i och med den nya placeringen på gågatan i Nykøbing Sjælland. I de renoverade lokalerna finns nu teatercafé, kontor och entré till den nya, bakomliggande byggnaden, som även kan nås via en smal gång från gågatan. I den här gången har man också installerat guldfärgade väggar och svarta tak från Troldtekt.

Den nya byggnaden, ritad av Christensen & Co Arkitekter och Primus Arkitekter, har en spektakulär fasad med omväxlande mörka, transparenta och halvtransparenta partier. Arkitekturen ger en bra bild av verksamheten i huset och skapar samtidigt en estetisk helhet. Att detta är en modern teaterbyggnad går inte att ta miste på.