Historien om en diktare

Den norska författaren och musikern Alf Prøysen var en av de största diktarna i sin generation. För att uppmärksamma Alf Prøysens 100-årsdag samlades 2014 pengar in genom ett privat initiativ som användes för att bygga ett nationellt kulturcenter mitt i skogen utanför Ringsaker, i närheten av Alf Prøysens födelseort och hem.

Troldtekt Prøysenhuset SE
Photo: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

Arkitektbyrån Snøhetta fick i uppdrag att skapa en byggnad som tilltalar både vuxna och barn och som samtidigt fungerar som en samlingsplats för unga musiker och författare. Den övergripande idén med Prøysenhuset var att låta historieberättaren Alf Prøysen leva vidare i husets visuella karaktär.

Den 1 000 m2 stora byggnaden rymmer en liten butik, ett kafé med öppen spis och bakugn samt en terrass med utsikt över Prøysens gamla småbruk och med plats för cirka 200 teaterbesökare. Scenen kan ses från två vinklar så det går att uppleva föreställningarna från kaféet. Här finns även en permanent utställning med mindre rum samt ett litet bibliotek med Prøysens böcker och utgivningar. Ingången till huset går via en fin gångbro genom skogen.

Husets utvändiga beklädnad är glespanel i behandlat tallträ i ett ojämnt mönster samt färgstarka Cembrit Metro-cementfiberplattor med akrylfinish. Det ger en glimt av den underliggande röda fasaden som kan ses från framsidan av terrassen och vid ingången. Huset har en opretentiös inredning med massiva trägolv och väggar beklädda med kryssfanér samt fasta och lösa möbler målade i kontrastfärger. De flesta av husets tak är klädda med Troldtekt akustikplattor för att skapa en behaglig och sund miljö utan oljud.