Naturens teater i London

I Regent’s Park i London ligger den prisbelönta Open Air Theatre som är en av stadens dolda pärlor och en riktig favorit bland både stadens teaterfantaster och bland turister.

Troldtekt Regents Park Open Air Theatre
Photo: David Jensen

Det är en mycket ovanlig plats, som är helt omgiven av parker, och där både scenen och åskådarplatserna är utan tak och öppna mot himlen. Det enda övertäckta området är utrymmet under åskådarplatserna, som är i flera nivåer, och där en av de längsta teaterbarerna London huserar – den sträcker sig längs hela raden av sittplatser.

I 15 veckor varje sommar lever utomhusteatern upp, och spelar för en publik på över 1 200 personer varje kväll i den uppseendeväckande omgivningen. Den har ett omfattande backstageområde som är komplett med ett green room för teatergruppen och det tekniska teamet, en fullständig garderobs- smink- och perukavdelning, en verkstad för underhåll av scenen samt ett antal kontor för inspicienten, ljudtekniker och andra produktionsfunktioner.

I maj 2018 byggdes en ny repetitionsbyggnad, vilket gjorde att teaterns produktionsfunktioner kunde samlas på ett ställe för första gången sedan den grundades 1932. Repetitionslokalen har dubbel takhöjd och ligger i mitten av byggnaden som även har ett nytt kök, kontor, green room och mindre repetitionslokaler för röstövningar.

Detaljerna i konstruktionen är utformade för att stärka platsens magiska känsla, där träd, växter och himlen omger besökaren. Väggarna är klädda med mörkt målat lärkträ som bidrar till att sudda ut gränsen mellan byggnaden och landskapet samtidigt som de skapar en naturlig förlängning till de befintliga byggnaderna längs platsens sidor.

Den nya byggnaden har konstruerats med ett system av prefabricerade paneler i korslimmat trä. Denna lätta konstruktion byggdes upp på bara några dagar (när teatern var stängd) under vintern och krävde relativt liten grund, vilket minimerar påverkan på trädrötterna.

Ett av de mest dramatiska rummen är repetitions- och dansstudion. Den har både konstgjort och naturligt dagsljus och domineras av en spegelvägg i full höjd och längd som används av dansare och skådespelare när de övar och reflekterar över sina rörelser. Det var mycket viktigt att dämpa ljudet så mycket som möjligt för att bevara den naturliga miljön och inte störa repetitioner och aktiviteter utanför. Detta lyckades man med genom att klä väggarna med Troldtekt akustikplattor.