Ringebus nya landmärke

Ringebu är en by i Norge som ligger mellan Oslo och Trondheim. Här har ett nytt stort projekt genomförts ‒ man har restaurerat och renoverat den gamla bankbyggnaden och gjort om den till ett bibliotek, kulturnav och innovationscenter. RAM architects står bakom både den övergripande designen och inredningen.

Troldtekt, Ringebu library and Innovation Center, Norway
Photo: Sindre Ellingsen

Arkitekterna insåg snart att ett projekt av den här typen bör utvecklas och anpassas efter föränderliga behov. Därför lade man stor vikt vid flexibilitet, som låg till grund för alla beslut när de olika formella och informella utrymmena för arbete, inlärning och umgänge skulle skapas.

Det nya biblioteket ligger på bottenvåningen och har förutom de vanliga funktionerna även plats för kulturella evenemang, information och möten för allmänheten och är fullt utrustat för att kunna bistå barn, unga och vuxna. Det gamla bankvalvet har exempelvis behållits och blivit en viktig plats för ungdomar. Därinne har man målat med mörkare färger för att skapa en lite annorlunda stämning med möjligheter att göra läxor, läsa eller umgås med vänner.

Innovationscentret på första våningen har knutits ihop med ingången och biblioteket med hjälp av en dramatisk trätrappa. Här finns det en kaffebar, ett åtta meter långt matbord i furu och plats för evenemang och andra aktiviteter. Detta mysiga ställe har designats med djupa mättade färger och med inslag av naturmaterial, som trä, sten och läder.

Alla rum i hela byggnaden har högpresterande akustiktak som både ger bra akustik och ser bra ut. De är konstruerade med Troldtekt akustikpaneler med olika ytstrukturer.

Det nära samarbetet med Krible design har även resulterat i detaljerade grafiska element överallt i form av skyltar, symboler och dekorativa väggelement.

Det övergripande resultatet är att denna flerfunktionsbyggnad har blivit ett viktigt kulturellt och socialt centrum i byn.

Anne Dahlen på RAM arkitektur kommenterar ”Vi är glada att renoveringen av den tidigare banken uppskattas i byn och av dess invånare. Besökare och de som arbetar här välkomnar det stora utbudet av aktiviteter och uppskattar den välkomnande, varma och akustiskt utmärkta atmosfären.”