Rooftop med loungestämning

Stormagasinet Salling ligger på strøget i Århus och den nya takterrassen har blivit en otrolig succé. Den välkomnande Rooftop med utsikt över hela staden har blivit en attraktion i sig själv.

Troldtekt Salling Rooftop
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect

Det är något befriande med att kliva ut på Salling Rooftop i Århus. Efter att ha befunnit sig i trång stad med många intryck kan man plötsligt se stad, hav och skog i 360 grader. Sallings bistro på översta våningen är direkt sammankopplad med Rooftop, men man kan även komma direkt upp till takterrassen, om man t.ex. vill uppleva skywalken över strøget.

Längst upp ligger även ett kafé och en bar med servering både inomhus och utomhus. Stämningen är avslappnad och tilltalar många människor, oavsett om man vill njuta av frisk luft och utsikt eller en svalkande drink.

Inbjudande design

Rambøll Arkitektur står bakom designen, som är en lyckad balans mellan ett urbant stadsrum och en mötesplats och uppehållsplats i ”mänsklig skala”, som arkitekten Siri Stokholm Carlsen uttrycker det.

Takterrassen har sidotrappor i trä och kakel med integrerade brädor – en blandning av material som binder samman platsen och skapar en loungepräglad stämning som understryks av de levande och varma materialen. De olika nivåerna och utrymmena skapar rum och nischer med olika karaktär, som en högt belägen urban stadspark.

Kaféet i den växthusinspirerade arkitekturen är inrett med vitt Troldtekt akustiktak, vilket är en akustisk och solid lösning som också har valts till änden av trappan till Rooftop och i den övertäckta passagen mellan två terrasser. Salling Rooftop är en plats som bidrar med en extra upplevelse under turen i staden och som har satt en ny prägel på Sallings identitet.