Gammal kasernbyggnad i ny tappning

Sønderborgs tidigare kasernområde har fått nytt liv. En gammal verkstadsbyggnad har totalrenoverats och omvandlats till den nya event- och konsertlokalen Sergenten. För att skapa en intim konsertupplevelse har man valt svarta Troldtekt akustikplattor som en del av designen. 

Våren 2022 fick Sønderborg en ny samlingsplats för alla musik- och kulturintresserade. Den gamla garage- och verkstadsbyggnaden på stadens tidigare kasernområde har omvandlats till en modern event- och konsertlokal med namnet Sergenten, som en referens till dess militära historia.

Bakom designen står ZENI arkitekter i Åbenrå. Torben Engsig Svan Sørensen, arkitekt MAA och ägare, berättar om projektet:

– Vi ville bevara byggnadens arv genom att låta dess historia leva vidare i den nya verksamheten. Därför var det viktigt att alla förändringar och tillbyggnader skulle stå i skarp kontrast till de historiska inslagen. Det gäller både formspråk och materialval.


En blandning av dåtid och nutid

Byggnaden har en stor sal för konserter och andra evenemang. Här har man bevarat de råa tegelväggarna och betongkonstruktionen, som framhävs ytterligare av svarta Troldtekt akustikplattor.

Exempel på nya inslag är ett extra våningsplan med bar och lounge, där man har utsikt över den stora salen och de gamla kasernbyggnaderna på andra sidan gatan. 

Sergenten utsågs till vinnare i kategorin ”Platskänsla” vid Sønderborg kommuns årliga prisutdelning för vacker byggnadskultur 2022.


Svarta tak skapar intimitet

Torben Engsig Svan Sørensen berättar att ZENI arkitekter valde svarta Troldtekt akustiktak till Sergenten av flera skäl:

– Tak och kortväggar är klädda med Troldtekt, eftersom vi behövde optimera akustiken i den stora salen. Troldtekts karakteristiska textur passar dessutom väldigt bra till den råa miljön i den gamla verkstaden, säger han och tillägger:

– Vi valde svarta plattor, eftersom de bidrar till att framhäva den gamla bevarade betongkonstruktionen och ger en mer intim, inbjudande känsla i den stora, öppna lokalen, vilket framför allt märks i loungen på andra våningen.