Nostalgi i modern tappning

Den nya dalstationen för SchafbergBahn i St. Wolfgang, Österrike, är ett bra exempel på arkitektur där tradition och innovation går hand i hand.

SchafbergBahn är Österrikes brantaste tågbana och har sedan 1893 transporterat passagerare från vackra Wolfgangsee nere i dalen upp till den 1 783 meter höga Schafbergstoppen. Den 5,85 kilometer långa resan med en stigning på 1 190 meter tar cirka 40 minuter, och utsikten över Salzkammergut och det omgivande bergslandskapet är fantastisk. Idén till järnvägen kom från Berthold Curant, ingenjör vid Kaiserin Elisabeth Bahn, som redan 1873 hade startat färjelinjer på Wolfgangsee.

 

Gamla kugghjulsånglok fortfarande i drift

Nya oljeeldade ånglok används till de flesta tågturerna, men på utvalda avgångar under sommarmånaderna kan man även göra nostalgiresor med originalmaskiner från sent 1800-tal. Dessa är några av världens äldsta kugghjulsånglok som fortfarande är i drift.

 

Dalstation med ”upplevelsecenter”

Dalstationen i St. Wolfgang har ritats av arkitektbyrån dunkelschwarz ZT från Salzburg och stod klar i april 2023. Den nya, moderna byggnadens imponerande trä- och stålfasad med stora glaspartier för tankarna till ett jättelikt dragspel. I det nya, ljusa upplevelsecentret med modern värmepumpsteknik och solpaneler finns en stor väntsal med biljettkassa, butik, konferenslokal för upp till 400 personer samt ett museum där besökarna får ta del av den spännande historien om SchafbergBahn och sjöfarten på Wolfgangsee. Ett gammalt lokomotiv från 1893 utgör ett spektakulärt blickfång.

 

Centralt belägen restaurang

Mitt i upplevelsecentret ligger restaurangen EQ med panoramautsikt över Wolfgangsee och Schafberg. Den gemytliga restaurangen har öppen planlösning, trägolv och träbord med plats för cirka 100 gäster. Terrassen på övre plan erbjuder ytterligare 65 sittplatser med vacker sjöutsikt. Även här är huvudmaterialen trä och stål, som i kombination med betong och glas skapar en mycket trivsam miljö.

Designlösningen Troldtekt line i färgen naturträ har valts till de invändiga snedtaken och takutsprången över terrassen. Akustikplattornas linjestruktur ger en snygg touch och passar utmärkt ihop med det övriga designkonceptet.