Med scenen i centrum

Tivoli Friheden i Århus ligger precis vid skogen och är känt för sina populära musikevenemang. Ett exempel är ”Fed Fredag” på den nya utomhusscenen, som har utsetts till ”Byens Bedste Scene" - stadens bästa scen.

Photo: Helene Høyer Mikkelsen, m.a.a.

Den nya scenen invigdes i maj 2022 med Tina Dickow bakom mikrofonen och skogen som kuliss. Här finns gott om plats för musikälskande gäster. Satsningen är en del av ett större projekt, där Frihedens sjöar ska bindas samman av en å för att skapa ett större rekreations- och friluftsområde.

Scenen ligger i en rund byggnad, som dessutom inrymmer restaurangerna Madscenen och Backstage samt kök, kontor, teknikrum och loger. Som matgäst sitter man precis intill de vackra, gröna omgivningarna i lokaler med generös takhöjd och behaglig atmosfär. Färgvalen och inredningen bidrar till att skapa en lätthet, vilket också kännetecknar byggnaden som helhet.

Madscenen och Backstage har grå Troldtektplattor i taken för att säkerställa bästa möjliga akustik och matupplevelse.

Vackert inramad scen

Arkitekterna har satsat på genomgående ärliga material, vilket ger byggnaden en speciell karaktär. I själva scenrummet används svarta Troldtektplattor, som i första hand har en ljudabsorberande funktion. Den runda byggnaden är försedd med en lätt, transparent fasad i perforerat stål, som skärmar av de översta våningarna, sträcker sig upp över balkongerna och ramar in scenen.

På vissa ställen går fasaden upp likt en stor ridå, vilket gör att byggnadens funktioner binds samman på ett elegant sätt. Fasaden sträcker sig i etapper mellan pelare, vilket lyfter fram byggnadens geometri och tillför en lekfull aspekt som ligger helt i linje med tivolits övriga formspråk.