Mycket mer än en teater

Strax intill stationen i Hjørring ‒ och några få hundra meter från den gamla teaterbyggnaden ‒ ligger nya Vendsyssel Teater. Enkel och kraftfull i sin yttre framtoning och med en markant signaleffekt som understryks av de roströda stålfasaderna.

Troldtekt, Vendsyssel Theatre
Photo: Thomas Mølvig, architect

Den bakre delen av anläggningen är beklädd med färgat härdat glas, som lyses upp inifrån på kvällen. Byggnaden är inbjudande med sina stora glasytor mot gatan och framsidan, och det finns en fin nära kontakt mellan ute och inne.

Den stora foajén med högt i tak är vackert disponerad med sin blandning av olika funktioner. Biljettförsäljning, café, restaurang och lounge ligger som små öar samlade på ett torg, som omger den stora runda teatersalen med plats för 450 åskådare. Man har skapat en varierad miljö, där man direkt känner sig välkommen. Torget förbinder även de fem olika salarna, med möjligheter till många olika kulturella arrangemang.

Kontrasternas möte

Även om Vendsyssel Teater är en väldigt levande plats har arkitekterna från schmidt hammer lassen lyckats skapa ett estetiskt lugn. Det är vanligtvis en svår balansgång mellan det folkliga och det finkulturella, men här har man lyckats med ett mycket kvalitetsmedvetet materialval och en informell inredning.

Hela huset skiftar mellan det råa och det förfinade. Själva teatersalen går helt i svart medan musiksalen är ljus och raffinerad i sitt uttryck. Den svarta färgen är också tydlig – utan att dominera – i torgområdet, där den binder ihop de olika rummen. Här ingår svartmålade Troldtekt akustikplattor, som ett vackert – och akustikreglerande – element i kompositionen. Troldtekt har även använts i bl.a. administrationen på första våningen och på väggytorna i övningssalen, som även används till barnteater.