Ny huvudkyrka samlar kyrkliga och kulturella evenemang på ett ställe

Den nya kyrkan i Vennesla norr om Kristiansand ska förutom att vara församlingens huvudkyrka även vara en kulturell samlingspunkt.

Ljudabsorberande träullsplattor från Troldtekt används ofta som akustiktak i kulturbyggnader

I Vennesla hade den befintliga kyrkan blivit för liten för församlingens behov och därför byggdes och togs en ny och större kyrka i bruk i april 2022. Den nya kyrkan ska dock inte ersätta den gamla kyrkan, utan komplettera och vara den nya huvudkyrkan för församlingen. Kyrkan ska inte bara rymma kyrkliga händelser utan även fylla en kulturell funktion för det lokala föreningslivet, till exempel gemensamma middagar.     

Den nya kyrkan har byggts bredvid den gamla kyrkan och har både ett kyrkligt och ett skulpturellt uttryck. Ytterväggarna är klädda med tegel som har tagits fram speciellt för byggprojektet. Det har en ljus färg som ger byggnaden ett öppet och välkomnande uttryck. I den nya kyrkan finns ett kyrkorum, flera gemensamhetsutrymmen och kök samt kontorslokaler för kyrkans anställda på första våningen och utanför entrén till ett tyst rum. Dessutom har man inrett en mindre idrottshall i källaren.

2022 vann den nya kyrkan i Vennesla det lokala byggpriset som delas ut av Kristiansands kommun. Vennesla kyrka vann priset för sina arkitektoniska kvaliteter, som är modernt genomförda och skapar ett samspel mellan den nya och den gamla kyrkan.

Den nya kyrkan är den fjärde kyrkan som står på fastigheten i Vennesla, och man har även skapat en röd tråd till de tidigare kyrkorna i den nya kyrkan genom placera trä från de tidigare kyrkorna under altaret i den nya kyrkans kyrkorum och tysta rum.

 

Troldtekt akustikplattor har valts till flera av kyrkans rum

I flera av kyrkans korridorer och på första våningen har kyrkans anställda sina kontor och mötesrum. Kontorslokalerna förbinds av en genomgående korridor, där det förutom kontor som man kan stänga igen, även finns ett arbetsbord placerat i själva korridoren och ett gemensamhetsutrymme i förlängningen av ett mindre öppet kök där de anställda sitter tillsammans och äter. I rummen har man valt Troldtekt som akustiklösning för att absorbera ljudet på våningen, så att det finns plats att både arbeta – även med öppen dörr – och hämta kaffe eller samtala med varandra i köket eller i korridoren.

Man har även använt Troldtekt akustikplattor i kyrkans tysta rum. Med sin naturfärg passar de bra mot den framträdande blå väggen utan att stjäla dess blickfång i rummet samtidigt som de bidrar till en bra akustik mot klinkergolvet och -väggarna.