Naturen är världens bästa lekplats

WOW PARK i danska Billund utmanar vår överdrivna fascination för ny teknik.

Ljudabsorberande träullsplattor från Troldtekt används ofta som akustiktak i förskolor Ljudabsorberande träullsplattor från Troldtekt används ofta som akustiktak i institutioner för barn och unga
Photo: Thomas Mølvig, arkitekt

En 5-årig flicka går runt i godan ro på en smal hängbro 14 meter upp i luften. Hon har tagit sig upp dit med hjälp av repstegar fästa i ett högt träd. I normala fall skulle en sådan situation utlösa ett fullt pådrag, men här i WOW PARK sitter mamman på en bänk och vinkar glatt till sin dotter. Det här är ett bra exempel på synen på fysisk lek, som den nya nöjesparken i Billund är mästare på.

WOW PARK är ett koncept framtaget av bröderna Jacob och Aage Hindhede. Den första parken öppnade i Skjern 2013, och nu finns en ännu större version i östra Billund. Här finns många spännande aktiviteter utspridda på en yta som motsvarar ungefär 40 fotbollsplaner.

Konceptet utgår från tanken att naturen är världens bästa lekplats för både barn och vuxna. Det handlar om att klättra i träd, gå på upptäcktsfärd och hela tiden använda sinnena på ett aktivt sätt. Visionen tar avstamp i brödernas egen barndom ute på landet, där trädklättring, kojbyggen och annan fysisk aktivitet i naturen var en självklar del av vardagen. Den enda skillnaden i WOW PARK är att det kan göras under helt säkra förhållanden och att alla kan hitta spännande utmaningar, oavsett nivå.

Madladen och det roterande trädet

Parkens sex byggnader har uppförts av huvudentreprenören LPH Byg A/S. Byggnadsstilen matchar de olika aktiviteterna. Som material har främst ohyvlat trä använts, och husen har sadeltak i matt stålplåt. Dörrar och fönster är grönmålade, vilket är en viktig del av den genomgående visuella identiteten.

Madladen är den största och mest imponerande byggnaden. Här kan stora sällskap, skolklasser, företag och familjer äta en måltid i rustika omgivningar. Takstolarna och hela den bärande konstruktionen utgörs av obearbetade timmerstockar som bara är delvis kvistade och barkade. Det är otroligt effektfullt eftersom det är så sällsynt att se nybyggda hus med synliga konstruktioner som påminner om vikingatidens byggnader.

Madladens interiör är en kombination av trä i olika former och bearbetningsgrader. I det stora rummet har akustiken dämpats med ett grått akustiktak från Troldtekt som passar fint in i helheten. Troldtekt-tak har även använts på Iskaféet och i de underjordiska toaletterna samt i administrationsbyggnaden, där akustikplattorna dock har en ljusbeige färg.

I Madladen står ett stort träd som kallas ”vrid runt-trädet”, och som namnet antyder kan man med egen muskelkraft få hela den jättelika stammen att rotera runt sin egen axel. Det är ännu ett bra exempel på hur WOW PARK lyckas överraska sina gäster utan att de behöver trycka på en knapp eller titta på en skärm.