Arkitektritad villa rustad för liv och rörelse

Med fyra barn under samma tak når ljudnivån ibland nya höjder. Det är bland annat därför som Claus och Pernille Petersen är glada över sitt beslut att montera Troldtekt i hela sin nybyggda villa vid Aabenraa.

Troldtekt, private home Aabenraa
Photo: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

I natursköna områden strax söder om Aabenraa ligger familjen Petersens arkitektritade villa. Den har utsikt över en liten sjö, och med 230 kvadratmeter finns det plats för familjens sex medlemmar och deras gäster.

Villan stod helt enligt plan klar för inflyttning den 20 december 2016, så att familjen kunde fira jul i sitt nya hem.

Taket ger en behaglig akustik

Villans köks-/allrum fungerar som familjens samlingspunkt och precis som i resten av huset har man lagt stor vikt vid detaljerna. Husets kök från Sønderborg Køkkenet består bland annat av en köksö, som familjen kan höja och sänka allt efter behov. Det gör att familjens yngsta också kan vara med och laga mat.

Det är öppet till nock och gott om plats men med fyra barn under samma tak är det inte alltid så lugnt och tyst. Därför är Claus och Pernille Petersen glada över att de valde att montera Troldtekt i hela huset.

– Akustiken i köks-/-allrummet gör att vi kan prata med varandra i den ena änden av rummet samtidigt som vi har fyra barn som ropar och ser på tv i den andra änden, berättar Claus Petersen.

Man har monterat vitmålade Troldtekt-akustiktak i hela huset med undantag för tonårssonens rum.

– Vår tonårsson ville gärna ha svart tak och det var fullt möjligt att åstadkomma. Vi lät färga Troldtekt-plattorna svarta, så nu har han sitt eget lilla krypin i den andra änden av huset, säger Claus Petersen.

Troldtekt i nytt uttryck

När arkitekten under byggprocessen föreslog akustiktaken blev familjen direkt skeptiska eftersom de inte tyckte att uttrycket hos plattornas struktur passade till deras arkitektritade villa.

– När arkitekten föreslog att vi skulle ha Troldtekt i taken, sa jag först nej. Arkitekten berättade då att Troldtekt hade tagit fram en ny variant med extremt fin struktur och när vi såg den tänkte vi att det var helt rätt. När vi sedan fick uppleva plattans akustiska egenskaper på en byggmässa i Fredericia, var det ingen tvekan om att vi skulle ha Troldtekt-tak, berättar Claus Petersen.

Alla kan prata med varandra

Med Troldtekt i taken är villan också rustad för festliga tillfällen, där samtalen ibland har en tendens att överrösta varandra.
– På nyårsafton hade vi knappt 40 gäster. Alla gästerna hade något positivt att säga om akustiken i huset. Det gjorde inget att vi var så många i rummet – alla kunde ändå sitta och prata med varandra, berättar Claus Petersen och fortsätter:

– I dag vill ju många gärna ha öppet till nock eftersom det ger en större rumskänsla och här kan jag verkligen rekommendera Troldtekt eftersom det dämpar efterklangstiden.