Villa med variation och lugn och ro i rummen

På en stor tomt i Aars har KFS Boligbyg byggt en modern villa med fokus på de arkitektoniska detaljerna. Här får barnfamiljen massor av plats, utsikt över sjön, generöst ljusinsläpp och bra akustik.

Troldtekt, private home Aars
Photo: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

I ett nybyggt område i Vesthimmerland med stora varierade tomter ligger en villa som skiljer sig från det klassiska typhuset. KFS Boligbyg har byggt huset som med 173 kvadratmeter i ett plan är perfekt för en familj med barn.

Företagets egna arkitekter har ritat huset som utvändigt har ett varierat uttryck. Teglet kompletteras av ett garage i mörkt trä och man har använt tegel i två färger som ger ett vackert spel på fasaden.

En annan av villans egenskaper är den varierade fönsterplaceringen. På flera ställen går fönstren från golv till tak i en tvådelad variant med en liten bit vägg mellan det stora glaspartiet längst ned och det smala fönstret högst upp.

– Huset är utformat så att det vetter mot söder och har stora Velfac-fönster. Både för att skapa ett bra ljusinsläpp och för att ge utsikt över sjön från en så stor del av huset som möjligt, berättar Kenneth Poulsen, försäljnings- och marknadsföringschef på KFS Boligbyg.

Ett säkert val för bra akustik
Andra detaljer i huset är den ensidiga lutningen på taket och en övertäckt terrass. Terrassens tak är klätt med ljusa Troldtekt akustikplattor, som man även har valt i alla invändiga rum i huset – det stora köket och allrummet, de två barnrummen, kontoret, sovrummet, skafferiet och de två badrummen. 

– Vi ritar vårt hus från grunden med fokus på bra ljud, och Troldtekt akustiktak är verkligen vinnaren när det handlar om att skapa bäst akustik. Exempelvis kan ett gipstak med akustikfält inte ge samma effekt, särskilt inte i stora rum med högt i tak. Därför använder vi Troldtekt i omkring 80 procent av våra bostäder, säger Kenneth Poulsen.

Han tillägger att det också spelar roll att Troldtekt är ett dokumenterat hållbart material.

– Vi arbetar med hållbarhet i många av våra element och även här är Troldtekt det perfekta valet.

Visuellt bidrar taken till att bryta upp de rena vita ytorna. Detsamma gäller vissa av husets väggar som är målade i en mörkblå färg för att skapa en kontrast som tillför extra stil till den stora villan.